У Чорному морі почалися навчання флоту НАТО "Сі-Бриз"

Понедельник, 11 сентября 2023, 17:17
З 11 по 15 вересня у Чорному морі у румунських водах біля гирла Дунаю проходять традиційні військово-морські навчання формату "Україна-НАТО" "Сі-Бриз".
У Чорному морі почалися навчання флоту НАТО "Сі-Бриз"

11 вересня починаються спільні військово-морські навчання формату Україна - НАТО "Сі-Бриз". Проходитимуть вони у румунських водах поблизу гирла Дуная.

В них будуть задіяні кораблі Румунії, а також військові з США, Болгарії, Франції, Великобританії, Туреччини та України. Від Румунії будуть кораблі: мінний тральщик "Sublocotenent Alexandru Axente", водолазний корабель "Venus", бронекатер "Posada", швидкісний катер RHIB і три розвідувальні катери. Для знешкодження вибухових пристроїв залучать взвод морської піхоти і фахівців з розмінування.

США забезпечать патрулювання зони навчань за допомогою базового патрульного літака P-8 Poseidon. Також американські водолази-сапери прибудуть на навчання зі спеціальними катерами та технікою. Інші країни прислали підрозділи чи окремих фахівців тієї чи іншої спеціальності.

Оголошена мета навчань - боротьба з мінною загрозою у морі та безпека судноплавства. Тобто, на навчаннях країни НАТО відпрацюють саме ті задачі, які зараз стоять у Чорному морі. Можливо, що до румунських кораблів приєднаються також турецькі і болгарські.

"Такі навчання свідчать про системну підтримку нашої країни цивілізованим світом, важливість чорноморського регіону для союзників, а також спільне бачення розв'язання проблем мінної небезпеки в Чорному морі й підходи в підготовці особового складу національних ВМС в умовах повномасштабної збройної агресії", — зауважує пресслужба Військово-морських сил України.

І далі цікаво - чи наважиться росія на удар шахедами по Ізмаїлу в той час, як біля гирла Дунаю будуть тренуватися сили НАТО? І якщо наважиться - то у НАТО буде можливість начебто випадково збити декілька дронів-камікадзе. Але фактично - це демонстрація сили у відповідь на російські повітряні удари по українським портам.

comments powered by HyperComments