Майже половина десантних кораблів російського чорноморського флоту виведена з ладу

Четверг, 17 августа 2023, 13:17
За інформацією ВМС України, зараз 5 з 12 наявних у Чорному морі російських десантних кораблів так чи інакше виведені з ладу.
Майже половина десантних кораблів російського чорноморського флоту виведена з ладу

За час після початку повномасштабного російського військового вторгнення Україна вивела з ладу п’ять десантних кораблів держави-агресора. Про це заявив речник Військово-Морських Сил Збройних Сил України (ВМС ЗСУ) Дмитро Плетенчук в ефірі телеканалу FREEДОМ.

"Вони під виглядом навчань перед повномасштабним вторгненням, як могли його (флот у Чорному морі, — ред.) накачали. Тільки великих десантних кораблів вони загнали шість до тих шести, що вже були. Але результат відомий: п’ять із них уже не в строю. Цей рахунок може зростати”, — сказав Плетенчук.

Нагадаємо, внаслідок ракетного удару по зайнятому російськими окупантами порту Бердянськ 24 березня 2022 року було знищено великий десантний корабель (ВДК) проекту 1171 «"Саратов" і пошкоджено ще два десантні кораблі проекту 775 окупантів — "Цезар Куніков" та "Новочеркаськ". Ще один десантний корабель проекту 775 "Оленегорський Горняк" було підбито морським дроном 4 серпня 2023 р. Це вже 4 великі десантні кораблі. П'ятим може бути потоплений у травні 2022 року біля острова Зміїний російський швидкісний десантний катер проекту 11770 "Серна", який згодом окупанти змогли підняти та відвезти до Севастополя на палубі плавучого крану. Також відомо, що якнайменше один чи навіть більше інших десантних кораблів проекту 775 небоєздатні через несправності.

Десантні кораблі проекту 775 будувалися у Польщі ще для радянського флоту, і будь-які запасні частини до них росіяни не можуть придбати ще з 2014 року. І тому вони поступово вдалися до такого собі "канібалізму", коли для підтримки ще справних кораблів цього типу вони знімають комплектуючі з інших, вже списаних, чи, з, наприклад, захопленого у України "Костянтина Ольшанського". Але зараз такі кораблі-"донори" дійшли до кінця, і тому в умовах війни і санкцій кожне важке пошкодження чи серйозна несправність означає лише одне - флот росії фактично втрачає зовсім ще один корабель.

comments powered by HyperComments