Великобританія планує направити свої військові кораблі у Чорне море, США поки що ні

Суббота, 29 июля 2023, 13:13
Союзники України планують так чи інакше забезпечити судноплавство до українських портів від російської агресії.
Великобританія планує направити свої військові кораблі у Чорне море, США поки що ні

Майже відразу після виходу з зернових домовленостей росії, британське видання The Times повідомило, що Великобританія почала перемовини з державами НАТО та іншими країнами про відправку військових кораблів в Чорне море для захисту вантажних суден, що перевозять українське зерно. За даними виданням, наразі ведуться переговори про створення коаліції з різних країн, які можуть приєднатися до британської ініціативи. 

Фактично мова йде про створення міжнародної ескадри, яка буде патрулювати північно-західну частину Чорного моря або безспосередньо супроводжувати до портів Одеської області конвої.

Однак, зараз США не обговорюють із союзниками можливе супроводження українських суден із зерном у Чорному морі, заявив координатор стратегічних комунікацій Ради з нацбезпеки США Джон Кірбі. "Ні. Про введення військових кораблів у Чорне море зараз не йде активна дискусія. Я думаю, ми всі розуміємо, що це лише посилить напругу і збільшить можливості для потенційного конфлікту між Заходом і Росією, а це не те, чого ми прагнемо”, — сказав Кірбі.

Він наголосив, що США хочуть, аби зерно вийшло з України на зовнішній ринок, і хочуть, щоб зернова угода була продовжена. Також, зазначив Кірбі, США будуть працювати з союзниками та партнерами, щоб знайти інші наземні або можливо річкові маршрути для експорту зерна з України.

Після оголошення про вихід із Чорноморської зернової ініціативи 17 липня росіяни почали завдавати майже щоденних масованих ударів по Одеській області, в результаті яких пошкоджень зазнає інфраструктура міжнародних та українських трейдерів і перевізників. Окрім того, Росія погрожує атаками на цивільні судна, котрі прямуватимуть в українські порти.

Головне управління розвідки Міністерства оборони України оприлюднило закриту доповідь для кремлівської верхівки, яка свідчить, що російські дії зі зриву зернової угоди є частиною єдиного заздалегідь розробленого плану.

comments powered by HyperComments