Морські новини: росіян примушують до зернової угоди та нові кораблі чф рф (ВІДЕО

Понедельник, 17 июля 2023, 10:01
Аналізуємо останні події у Чорному морі: що робить російський флот та як розвивається флот України. А також, що там з зерновими угодами.
Морські новини: росіян примушують до зернової угоди та нові кораблі чф рф (ВІДЕО

Всі деталі подій у Чорному морі, а також щодо можливостей подовження зернових угод про судноплавство з порту Одеси - у нашому відеоогляді.

Почнемо з поганої новини. Минулого тижня росіяни поповнили склад чорноморського флоту новим ракетним кораблем - це малий ракетний корабель "Циклон" проекту 22800. Фактично це корвет, хоча деякі видання назвали цей пловучий металобрухт "заміною крейсера "Москва". Насправді це дуже маленький корабель водотоннажністю до 900 тон, який має на озброєнні 8 ракет "Калібр", 76-мм гармату та суміщений артилерійсько-ракетний зенітний комплекс "Палаш" з дальністю дії до 10 км. Збудували його на заводі в окупованій Керчі.

Таким чином, у росіян тепер у Чорному морі 6 надводних ударних кораблів - це фрегати "Адмірал Макаров" і "Адмірал Ессен", три корвети проекту 21631 та оцей "Циклон", на кожному з яких по 8 ракет "Калібр", а також 4 підводні човни, на кожному по 4 "Калібри". Теоретично, кораблі чорноморського флоту росії тепер мають сукупний можливий залп у 64 ракети, але росіянам треба 2 місяці лише для того, щоб виготовити для них запас ракет.

Йдемо далі, до більш добрих новин. Навіть відкриті комерційні сервіси космічних знімків на основі радіолокаційних знімків показують все, що відбувається у окупованому Севастополі та у Новоросійську - базах російського флоту. Сервіс SATIM за допомогою штучного інтелекту розрізняє навіть дуже схожі між собою кораблі одного типу, І це означає, що росіяни ніде не зможуть сховатися - вся дислокація їх флоту як на долоні, що полегшує організацію ударів морськими дронами по російському флоту.

До речі, вранці 16 липня у Севастополі було гучно - там відбивали удар дронів, як з повітря, так і з моря. Точні результати невідомі, самі ж окупанти брешуть, що все збили та знешкодили.

А поки що росіяни продовжують застосовувати технології ще часів Першої світовою - це про те, що вони фарбують носову та кормову частини кораблів чорноморського флоту у темний колір, що може ускладнити візуальну ідентифікацію кораблів у морі, в тому числі для операторів дронів. Зокрема, таким чином, на основі відомих фото за останні пару місяців, пофарбовано фрегати «Адмірал Ессен» та «Адмірал Макаров». Також камуфляж мають усі три ракетні корвети класу «Буян-М», тральщик «Іван Голубець» і протичовновий корвет «Муромець».

Сьогодні завершується черговий офіційний термін дії "зернового коридору" з морських портів Одеської області. Вчора з Одеси вийшло останнє навантажене зерном судно. Перед цим росія багато разів заявляла, що не буде далі приймати участі у цих домовленостях і на додачу до цього атакувала нещодавно дронами порт Чорноморськ та здійснила не менше двох авіаударів по острову Зміїний. Проте турецький президент Ердоган спочатку заявив, що зернові угоди будуть діяти не зважаючи на позицію росії - тобто, за умови гарантії безпеки судноплавства від турецького флоту. А згодом той же Ердоган підкреслив, що росія таки після 18 липня буде брати участь у зернових угодах - що означає лише одне. Ердоган фактично сказав путіну "нравится - не нравится, терпи моя красавица" і примусив того забути про всі погрози, проковтнути і робити так, як сказав президент Туреччини. Тому стежимо як там буде далі.

І наостанок. Україна розвиває свій флот за рахунок приватних компаній. Так, компанія "Нібулон" почала за власні кошти будувати серію з 15 спеціальних катерів для розмінування на річках, фактично за функціоналом - річкових тральщиків. Вони будуть передані ДСНС України. А другий ракетний корвет типу "Ада", який будується у Туреччині для ВМС Україні, отримає назву "Павло Скоропадський" на честь керівника української держави у 1918 році, за якого була зроблена спроба створити повноцінний український флот.

comments powered by HyperComments