Окупанти почали розбирати захоплені українські кораблі

Воскресенье, 11 июня 2023, 10:40
Готуючись до втечі з окупованого Криму, росіяни почали розбирати на металобрухт захоплені ще у 2014 році кораблі ВМС України.
Окупанти почали розбирати захоплені українські кораблі

Більшість кораблів ВМС України були захоплені росіянами у березні 2014 року під час окупації Криму. Серед них були корабель управління "Славутич", великий десантний корабель "Костянтин Ольшанський", три корвети, ракетні катери, два мінних тральщики та інші бойові одиниці. На той момент це було до 70% всього складу українського флоту. 

І хоча частину кораблів росіяни все ж повернули 2014 р., але 17 бойових одиниць залишається у окупантів фактичнио вкраденими 

Протягом 9 років ці кораблі стоялі на приколі біля причалів у Севастополі та Донузлаві. З деяких з них поступово знімалися ті чи інші частини для ремонту російських кораблів.

І зараз, на початку червня, стало відомо, що міністерство нападу росії вирішило здати захоплені кораблі на металобрухт. Адже включити їх до складу свого флоту росіяни не могли - тому що санкції працюють і вихід у море викрадених кораблів означав би, що будь-який військовий корабель іншої держави міг би цілком законно затримати їх, відібрати у піратів та передати законному власнику - Україні.

Прямо зараз на спеціальному причалі в Інкерманській бухті Севастополя стоять корвети "Луцьк", "Хмельницький", тральщики "Чернігів" та "Черкаси" (імена яких присвоєні придбаним у 2021 році для ВМС України британським тральщикам типу "Сендаун"), ракетний катер "Придніпров'я", артилерійський катер "Херсон".

У Південній бухті Севастополя починають розбирати плавучий кран ВМС України "Каланчак".

Чому ж росіяни так роблять? Вони ще раніше відступили основними боєздатними силами свого чорноморського флоту з Севастополя, залишивши там лише старі та несправні бойові кораблі. Це було пов'язане з тим, що на нові кораблі російського флоту вчинили справжнє полювання українські морські дрони. А зараз, після початку регулярних українських ракетних ударів по військовим базам окупантів у Криму, в тому числі і в Севастополі, відступ росіян з Криму - лише питання часу. І керівництво росіян розуміє, що всі кораблі, які залишаться в Севастополі - Україна потім поверне собі як раніше втрачене, або візьме у якості трофеїв. І тому вони заздалегідь починають ліквідовувати вкрадене, оскільки свої кораблі вони ще мають шанс вивести з окупованих портів.

comments powered by HyperComments