Як російський флот загрожує Одесі та як знищують російські катери (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Вторник, 31 января 2023, 20:11
Розглядаємо діяльність російського флоту у Чорному морі та бойові дії на Дніпрі з обстрілами нейтральних суден і знищенням російських катерів біля Херсону.
Як російський флот загрожує Одесі та як знищують російські катери (ВІДЕО)

Спочатку про те, що робить російський флот останніми днями. 30 і 31 січня росіяни продовжують тримати у Чорному морі три ударні кораблі - два надводних та один підводний човен, на яких загалом може бути до 20 крилатих ракет "Калібр". Саме ці кораблі являють собою потенційну загрозу для Одеси та інших міст України.

Загальна ж кількість оперативного з'єднання російського флоту у Чорному морі 30 січня становила 11 кораблів та катерів, а 31 січня - 12 одиниць. Ще одна-дві одиниці патрулюють Азовське море.

За даними головного управління розвідки Міністерства оборони України, у росіян залишилося всього 9% тих запасів ракет "Калібр", які були у них на початку війни. І ці 9% - це боєкомплект тих російських військових кораблів, що знаходяться в Середземному морі, а також у складі балтійського, північного та тихоокеанського флотів. Для чорноморського флоту використовуються ті ракети, які виготовляються заново - у кількості менше 20 штук на місяць. Саме тому під час останнього удару по Україні 26 січня росіяни випустили з кораблів не 28 ракет, як могли б, а всього 9. І тому наявність ракетних кораблів в морі - це не реальна загроза удару по Одеській області, наприклад, а просто морально-психологічний тиск і не більше. Можна припустити, що російські кораблі досить часто виходять в море з порожніми пусковими установками - і це означає, що вони залишилися без своєї основної зброї. Та і сучасний флот росії загалом без цих ракет "Калібр" просто позбавлений своїх ударних можливостей.

Дуже цікаві події відбуваються на Дніпрі.

Пам'ятаєте, кілька днів тому я казав про знищення якогось катеру, який росіяни переобладнали з цивільного під військові потреби? Ось що це було. Росіяни вкрали тренувальний рятувальний катер Херсонської державної морської академії, фактично це рятувальна шлюпка. Цей катер вони застосовували на річці Конка навпроти Херсона для перекидання амуніції та особового складу ближче до Херсона. Український дрон з кількох скидань потопив цей катер невеликими бомбами.

Також сьогодні, 31 січня, стало відомо, що останньої доби в районі Потьомкінських островів було знищено відразу 5 російських невеликих катерів чи моторних човнів. На них росіяни намагалися висадити невеликий тактичний десант чи ДРГ. 

Ще одна важлива деталь - росіяни обстрілюють торгівельні судна іноземних держав, які ще з початку війни залишилися в порту Херсона та простояли там весь період окупації. На кадрах, які нам вдалося здобути, видно, як росіяни стріляють по судну з протитанкового гранатомета. Це турецький суховантаж Tuzla, який обстріляли ще 24 січня, в результаті чого на ньому згорів капітанський місток.

А завершимо ми деякими новинами про ВМС України. Що дійсно важливо - так це те, що у США йде процес будівництва патрульних катерів типу MkVI, яких ще кілька років тому у порядку військової допомоги американська сторона обіцяла надати відразу 16 одиниць. А у порядку поки що чуток чи маячні слід розглядати слова посла України у Німеччині про передачу нашій державі одного з німецьких вже списаних фрегатів та одного з наявних зараз у флоті Німеччини підводних човнів. Чому це не слід розглядати серйозно - тому що у Німеччини зараз все не дуже добре з технічним станом та боєздатність навіть тих кораблів, які служать у Бундесмаріне, а також через те, що Туреччина перекрила протоку Босфор для військових кораблів воюючих держав - і зараз це дуже допомагає Україні. Тому що росія ніяк не може перевести у Чорне море свої кораблі з Середземного моря, на що дуже сподівалася ще рік тому. А без такої підтримки російський чорноморський флот зараз нічого не може зробити - оскільки зазнав дуже великих втрат і терпить стратегічну поразку.

comments powered by HyperComments