Колишнього голову Одеської ОДА заочно арештували

Четверг, 14 сентября 2023, 15:58
Мова йде про екс-голову Одеської ОДА та колишнього очільника Мінздраву Максима Степанова.
Колишнього голову Одеської ОДА заочно арештували

ВАКС заочно заарештував екс-губернатора Одеської області Максима Степанова. Його підозрюють у заволодінні коштами ДП "Поліграфкомбінат" на суму понад 450 млн. грн.

Підозру у цій справі Степанов та співучасники отримав ще у липні. Колишній міністр охорони здоров'я Максим Степанов у 2013-2016 роках керував ДП “Поліграфкомбінат” - як повідомляють детективи НАБУ (паспорти громадян України, ID-картки, права водія тощо) через цю контору. Компанія-прокладка закуповувала матеріали безпосередньо у виробників, після чого перепродавала їх держпідприємству за завищеною у 4-6 разів вартістю. Протягом 2013-2016 років через цю схему група зловмисників заволоділа коштами близько півмільярда гривень.

Також Степанов відмив 1,35 млн доларів через продаж 45% своїх акцій у фактично не працюючому підприємстві іншої підконтрольної компанії. Частину коштів у сумі 150 тисяч доларів було переведено безпосередньо на рахунки близьких осіб ексдиректора.

Крім того, колишній очільник Одеської ОДА запатентував на підконтрольну компанію право інтелектуальної власності на імплантовані захисні елементи, які використовуються в українських паспортах. Таким чином, кожен громадянин, отримуючи документи, не лише переплачував вартість внаслідок завищень при закупівлі, а й оплачував чиновнику його “інтелектуальний внесок”.

Зі свого боку, в рамках спільного розслідування естонськими правоохоронцями притягнуто до відповідальності ще чотирьох осіб. Степанову та співучасникам загрожує від 7 до 12 років ув'язнення з конфіскацією майна. Зараз Степанов знаходиться в одній з країн Євросоюзу, куди виїхав на початку 2023 року.

comments powered by HyperComments