В Одесі затримали військового хабарника

Вторник, 1 августа 2023, 17:07
СБУ викрила в Одесі військового чиновника, який вимагав «відкати» за ремонт казарм для мобілізованих до ЗСУ.
В Одесі затримали військового хабарника

Військова контррозвідка Служби безпеки ліквідувала корупційну схему в одеському військовому квартирно-експлуатаційному управлінні.

Посадовці регулярно вимагали «відкати» від підрядників, які виконували держзамовлення щодо ремонтних робіт на об’єктах ЗСУ в Одеській області. Задокументовано факт вимагання очільником оборонного квартирно-експлуатаційного управління на більше ніж 400 тис. грн від представників місцевої ремонтно-будівельної компанії. За даними слідства, розмір хабаря становив 20% від загальної суми договору, згідно з яким підрядники мали провести освітлення до будівель військового містечка для українських захисників. Для ведення «переговорів» з підприємцями і передачі грошей посадовець залучив свого підлеглого – керівника району електричних мереж в обласному центрі.

Мова йде про очільника управління Олександра Шило.

Співробітники СБУ затримали посередника «на гарячому» під час отримання ним всієї суми неправомірної вигоди від підрядників. Крім того, задокументовано злочинну діяльність ще одного учасника оборудки – керівника афілійованої комерційної структури. Через підконтрольні фірми комерсант виводив у тінь і в подальшому «конвертував» у готівку гроші, які отримував нібито за виконання ремонтних робіт на військових об’єктах. Під час обшуків на робочих місцях учасників «схеми» виявлено речові докази злочину, у тому числі документи і печатки фіктивних підприємств.

Наразі затриманому «посереднику» повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою). Вирішується питання щодо обрання для нього запобіжного заходу у виді тримання під вартою. Триває розслідування для притягнення до відповідальності очільника військового квартирно-експлуатаційного управління та залученого ним до оборудки керівника комерційної структури. Зловмисникам загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

comments powered by HyperComments