Заступника міністра впіймали на рекордному хабарі

Понедельник, 23 января 2023, 14:38
Заступни міністра розвитку громад Василь Лозинський був затриманий при отримання рекордного за обсягом хабаря у 400 тисяч доларів та відразу після цього відсторонений від посади та звільнений.
Заступника міністра впіймали на рекордному хабарі

Напередодні співробітники Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) завдяки оперативному проникненню до складу організованого злочинного угруповання викрили та припинили його діяльність з розкрадання бюджетних коштів. До складу угрупування входив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України. 

Детективи затримали заступника міністра Василя Лозинського під час отримання 400 тис. доларів США неправомірної вигоди. Ці кошти він одержав за сприяння укладанню договорів на закупівлю обладнання та техніки за завищеними цінами.

Влітку 2022 року Кабмін виділив 1,68 млрд грн, зокрема й для закупівлі обладнання і техніки, щоб забезпечити населення альтернативними джерелами світла, тепла і водопостачання у зимовий період через ситуацію, що склалась внаслідок руйнування об‘єктів критичної інфраструктури. Як встановило слідство, низка посадових осіб центральних та регіональних органів виконавчої влади вирішили привласнити частину державних коштів. Для цього — вступили у змову з групою посередників та забезпечили укладання договорів про закупівлі за завищеною на майже 280 млн грн вартістю з наперед визначеними суб’єктами підприємницької діяльності. Ті, як з’ясувало слідство, мали за це передати держслужбовцям вищезазначену суму як «винагороду».

Наразі детективи здійснюють невідкладні слідчі дії для встановлення усіх учасників злочинного угруповання та притягнення їх до кримінальної відповідальності.

В операції взяли участь понад 150 співробітників НАБУ. Проведено низку обшуків, під час яких в офісі підприємців виявили та вилучили 920 тис. грн та 38,7 тис. доларів США. Також вночі затримано одного з учасників угруповання, який намагався перетнути державний кордон та виїхати з України. Слідство триває.

НАБУ застерігає, що «відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду».

«Василь Лозинский буде звільнений із займаної посади. Відповідне розпорядження щодо підготовки необхідних документів вже надано віце-премʼєр-міністром з відновлення України Олександром Кубраковим», – йдеться на сторінці відомства.

comments powered by HyperComments