Курс долара до гривні: прогнози на 2023 рік

Пятница, 10 февраля 2023, 10:10
Курс долара на початку 2023 року стабілізувався на рівні біля 40 грн. Аналітики вважають можливим невелике зростання цього показника у другому півріччі.
Курс долара до гривні: прогнози на 2023 рік

Влітку 2022 року НБУ, намагаючись стабілізувати гривню, підвищив офіційний курс долара до 36,56 грн. Але ціни, за якими українці можуть купувати американську валюту, залишаються помітно вищими. Багато громадян таким чином намагаються захистити від інфляції свої гроші.

Що відбувається з курсом долара прямо зараз

Перший місяць 2023 року значних коливань курсу не виявив. На 9 лютого ціни на долар складають:

  • у банках в середньому - 39.675 грн;

  • у обмінниках в середньому - 39.95 грн;

  • курс Visa - 36.5684 грн.

Ціни тримаються біля умовної позначки у 40 грн за долар. ОКСИ Банк пропонує найвищі ціни на американську валюту - 40 грн. Прокредит Банк дає лише 39,3 грн за долар.

Якщо подивитися динаміку, стає помітно, що у лютому курс навіть трохи знизився порівняно з даними на початок року. Наприклад, на сторінці meta.ua/finance/kurs/converter/ можна конвертувати долар, евро та інші валюти, подивитися крос-курси валют, щоб мати уяву про поточну ситуацію на валютному ринку України.

Що буде далі

Аналітики обережно роблять прогнози щодо курсів валют у 2023 році. Фахівці з Concorde Capital впевнені, що офіційний курс залишиться на тому самому рівні до кінця цього року. У Сенс банку, ICU та Dragon Capital кажуть про ймовірність зростання цього показника до 40,65 грн у другому півріччі.

Прогнозується, що зростання цін на валюту відбудеться, але катастрофічних подій ніхто не очікує. Аналітики передбачають максимальне зростання курсу долара до 43 грн. Уряд залишається найбільшим песимістом. У НБУ кажуть, що наприкінці 2023 року ціни на американську валюту можуть сягнути 45,80 грн за долар. Для країни, що знаходиться у стані війни такий стан можна вважати непоганим.

Значний стабілізуючий вплив на українську економіку має міжнародна фінансова допомога. Країна у 2022 році вже отримала 32 млрд доларів від світової спільноти. Є всі підстави вважати, що це джерело залишиться доступним й у 2023 р. Якщо з фронтів будуть надходити гарні новини, а Мінфін та НБУ продовжать розумну політику та утримаються від додаткового друку гривні, то можна впевнено сподіватися, що ситуація на валютному ринку залишиться більш-менш контрольованою.

 

comments powered by HyperComments