Оперативна ситуація 11 листопада: Як ЗСУ майже звільнили Херсон (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Пятница, 11 ноября 2022, 14:24
Головні події 11 листопада - це остаточний крах всіх російських планів наступу на Одесу, повний відступ російських окупантів з Херсону, поразка флоту росії у Чорному морі та новий пакет військової допомоги Україні від США та Іспанії. Таким є 11.11., 261-й день Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників.
Оперативна ситуація 11 листопада: Як ЗСУ майже звільнили Херсон (ВІДЕО)

Традиційно, розпочинаємо наш огляд події з Одеси та Одеської області. Тут панує відносний спокій - Одеську область не обстрілюють, лише зрідка лунають повітряні тривоги. Вчора збили два російські безпілотники типу "Гранат-3" над морем на підльоті до берегів Одеської області. Виходячи з обмежених характеристик цих дронів, якими можна керувати з відстані до 40 км, слід зазначити, що їх, ймовірніше всього, росіяни запустили з борту невеликого катеру, який ризикнув підійти досить близько до Одеської області, але не являв собою безпосередньої загрози та був надто малий, щоб витрачати на нього протикорабельну ракету.

Щодо загрози з моря. 9-10 листопада росіяни не виводили в море жодного ракетного корабля, і тому весь цей час не було загрози ракетних обстрілів з моря від російського флоту. Однак, протягом вчорашнього дня 10 листопада росіяни довели чисельність свого оперативного з'єднання чорноморського флоту спочатку до 12 одиниць, потім до 14 одиниць. Вже вчора увечері в морі знову з'явився один корабель з ракетами, а сьогодні вранці їх було вже два - це надводні кораблі, скоріш за все - корвети проекту 21631 з 16 ракетами "Калібр". А всього в морі сьогодні є аж 19 бойових одиниць чорноморського флоту. Враховуючи ж великі втрати, вразливість головної бази росіян у Севастополі, нездатність чорноморського флоту вирішити хоч одну задачу навіть не на стратегічному, а на оперативному рівні, відступ російських кораблів з Середземного моря, слід ще раз зазначити - флот росії зазнав поразки та не здатний ні на що, крім ракетних пусків з прибережних вод коло Севастополя.

Тепер про головне на фронті - і це про загальний процес звільнення Херсону та правобережної частини Херсонської області. Окупанти, таки да, не просто відступають, а швидко тікають і з самого Херсону, і з правобережжя Дніпра. Минулої ночі вони підірвали Антонівський міст, на якому повністю зруйновані кілька прольотів. Генштаб ЗСУ повідоляє про звільнення 9 листопада відразу 12 населених пунктів: Дудчани, П’ятихатки, Борозенське, Садок, Безводне, Іщенка, Костромка, Краснолюбецьк, Калинівське, Бобровий Кут, Безіменне і Благодатне. До цього слід додати ще місто Снігурівка та ще деякі населені пункти, про які офіційно повідомлять пізніше. Наступ ЗСУ триває, і ми можемо побачити це на карті - як позначена підконтрольною окупантами на середину дня 11 листопада лише вузька смуга території по правому берегу Дніпра включно з Херсоном.

Росіяни як можуть втікають з правого берега на лівий. Сьогодні навіть вже міністерство так званої оборони росії офіційно повідомило про те, що російські війська повністю виведені з правого берега Дніпра, в тому числі і з Херсону. Вірите росіянам? Ага, щаз. От дивимось, як вони пішки біжать по баржам напівзруйнованої понтонної переправи через Дніпро. У самому Херсоні ще залишаються кілька тисяч росіян - це різноманітні чмобіки, росгвардійці, представники підрозділів з так званих "лднр", а також ті, хто загубився, відстав від своїх частин та всілякі інші "потєряшкі". Тому зазначимо - коли росіяни кажуть, що "своїх не бросають", це означає насправді, що вони своїх обов'язково кинуть напризволяще у кращому випадку, а в гіршому - навмисне знищать своїх же.

Одночасно росіяни продовжують безуспішні для себе спроби наступу на Донбасі. На що вони сподіваються, окрім повної могилізації своєї армії - я просто не розумію.

У самій росії все дуже погано. Настільки, що один з ідеологів російського імперіалізму Дугін вже пропонує ліквідувати самого путіна. 

А поки що США надають черговий пакет військової допомоги на 400 мільйонів доларів. В нього входять ракети для систем ППО HAWK, чотири зенітно-ракетні комплекси Avenger та ракети Stinger, боєприпаси для HIMARS, 21 тисяча 155-мм артилерійських снарядів, 500  високоточних 155-мм артилерійських снарядів, 10 тисяч 120-мм мінометних мін, 100 високомобільних машин (HMMWV), 400 гранатометів, стрілецька зброя понад 20 мільйонів патронів до неї, а також демонтажне обладнання для розчищення перешкод, оптика та спорядження для холодної погоди. Іспанія надає ще два ЗРК HAWK та інше спорядження.

Недавні вибори у США показали, що змагання між демократами та республіканцями у зовніншньополітичному сенсі було за те, хто краще та більше буде допомагати Україні. Антиукраїнськи налаштовані трампісти не пройшли. 

Як я вже зазначав, російський диктатор пу не поїхав на саміт "великої двадцятки", розуміючи не просто свою там "нерукопожатність", а й тотальне цькування. Огрібати за все доведеться лаврову. А після того як через прес-алкаше російського міністерства колись іноземних справ захарову оголосили офіційно про намір домовлятся про мир без умов з боку росії, тобто в порядку безумовної капітуляції, керівництво України відповіло. За словами президента України Зеленського, наша країна відкрита для перемовин про мир - але з нормальним політичним режимом влади росії, а не з зграєю путіна та його поплічників. І це означає, що війна продовжиться або до того моменту, коли росіяни проведуть нову революцію у себе та знищать путінський режим, або до повної військової поразки росії десь під москвою. 

comments powered by HyperComments