Армія росії починає капітулювати під Херсоном: оперативна ситуація 12 вересня (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Понедельник, 12 сентября 2022, 14:14
Сьогодні, 12 вересня, йде вже 201-й день війни, Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників. Продовжується наступ ЗСУ на сході України, дуже цікаві новини надходять з півдня. Також ми аналізуємо стан подій у Чорному морі. Коротко про головне.
Армія росії починає капітулювати під Херсоном: оперативна ситуація 12 вересня (ВІДЕО)

Одеська область станом на 12 вересня залишається тиловим регіоном. У нас були повітряні тривоги, але обстрілів немає ще з 1 вересня. Що цікаво - в Одесі затримали колишнього керівника управління по боротьбі з організованою злочинністю всьго міністерства внутрішніх справ - колишній міліціонер переїхав в Одесу в 2014 році, ніколи не приховував своїх проросійських поглядів, а влітку 2022 року став зливати росіянам дані про керівництво правоохоронних органів у Одеській області.

На сході України триває наступ ЗСУ. Оборона росіян фактично розвалилася, вони втратили керованість своїх підрозділів - вони неорганізовано тікають. Фактично звільнено всю Харківську область аж до державного кордону з росією. Самі ж росіяни у себе пишуть, що фронт тепер проходить по кордону з Білгородською областю. Окупанти залишають міста і села Донецької та Луганської областей - повідомляється, в тому числі, про їх втечу зі Сватового та можливо навіть з Лисичанська. На півночі Донбасу росіяни лишилися шляхів сполучення для своїх військ, що стоять на території Донецької і Луганської областей від Северодонецька - залізниця перерізана, а автошляхи проходять уздовж умовної на даний момент лінії фронту і можуть бути під вогневим контролем як HIMARS, так і далекобійної ствольної артилерії. Генштаб ЗСУ повідомив про звільнення на східному напрямку понад 20 населених пунктів за останню добу. У звільнених районах йде фільтрація, затримують зрадників, кораборантів та залишки окупаційних підрозділів. 

За даними оперативного командування "Південь" та Генштабу ЗСУ, йде наступ і на умовному херсонському фронті з просуванням на окремих напрямках на кілька десятків кілометрів. Ще з 9 вересня почали розповсюжуватися чутки про те, що росіяни починають здаватися у полон або просити "зелений коридор" для відступу - в чому їм було відмовлено. Зараз ця інформація повністю або частково підтверджується. Зокрема, 810 окрема бригада морської піхоти (постійна дислокація у Севастополі) втратила майже 85% особового складу. У решти військовослужбовців вкрай низький морально-психологічний стан, вони масово відмовляються від повернення до зони ведення бойових дій. Офіцери російських підрозділів отримали завдання залишати позиції у будь-який спосіб, який на той час буде доступний окупантам. Вони кидають техніку, важке озброєння та запаси, а самі тікають через Дніпро всіма можливими способами при тому, що мостів через річку зараз немає, а використання плавзасобів лише під вогневим контролем ЗСУ. Також відзначається, що організована оборона росіян під Херсоном відведена на тилові позиції з розрахунком на те, що їх хоч якось буде підтримувати вогнем російська артилерія з лівого берегу Дніпра - щоб компенсувати неможливість поповнення заблокованих на правому березі річки окупаційних підрозділів.

Однак, вчора увечері росіяни спробували завдати ракетного удару по енергетичній інфраструктурі сходу України. Вони планували пошкодження та знищення електростанцій, підстанцій та ліній електропередач.

Загалом вони випустили 12 ракет морського базування "Калібр" та авіаційних. 9 з цих 12 ракет було збито. Це 7 крилатих ракет у Дніпропетровській області - п'ять – авіаційних надзвукових Х-101, дві – "Калібр". Ще дві ракети знищили підрозділи Повітряних сил у Полтавській області. Але ще три ракети влучили та призвели до серйозних наслідків, в тому числі пожежі на одній з ТЕЦ у Харкові. На відео ми бачимо момент запуска крилатих ракет "Калібр" біля Севастополя та їх подальшого збиття ППО над Дніпропетровською областю.

Протягом кількох годин були знеструмлені повністю Харківська та Донецька області. Пасажирські потяги з Харкова відправлялися зі значними затримками. У Харкові увечері навіть не працювало метро через відсутність струму. Частково були знеструмлені, також з перепадами напруги у мережі, Полтавська, Дніпропетровська та Сумска області. Зокрема, у Полтаві від перепадів напруги у контактній мережі загорілося електрообладнання на декількох тролейбусах. Станом на ранок 12 вересня більша частина ушкоджень вже ліквідована.

На морі Генштаб та оперативне командування "Південь" вранці зафіксували те зростання корабельного угрупування чорноморського флоту росії, про яке я казав вчора. За офіційними даними вранці 12 вересня у морі перебували 4 ракетні кораблі з 26 ракетами "Калібр". Тим часом вранці 12 вересня у Севастополь повернувся фрегат "Адмирал Макаров".

Одночасно росіяни знову приділяють велику увагу до протиповітряної оборони Керченського мосту. Біля нього помічено відразу дві баржі з хибними цілями для радіолокаторів. 

А тим часом колишній посол США в Україні Джон Хербст наголошує на необхідності надати Україні керовані ракети дальністю до 300 км для установок HIMARS - і це дуже поганий сигнал для росіян. 

Президент України Володимир Зеленський підкреслив, що не буде вести ніяких перемовин про мир з тими, хто там на москві розмовляє мовою ультиматумів. Та ще раз наголосив, що будь-які мирні перемовини з росією можливі лише після повного звільнення всіх окупованих територій України, включаючи Крим та Донбас.

А знаєте, як на це відповідає керівництво росії? Їх колишній президент мєдведєв під час панічного відступу російської армії з Харківщини та Донбасу та під час втечі та підготовки до капітуляції російської армії під Херсоном каже якусь маячню про безумовну здачу України, а лідер Чечні Кадиров зібрався наступати на Одесу. Хіба що з крейсера "Москва" вони будуть наступати, з дна.

 

comments powered by HyperComments