Бойові дії 27 березня: ворог намагався обстріляти Одесу ракетами (ВІДЕО)

Александр Вельможко  |  Неділя, 27 березня 2022, 20:51
Що відбулося 27 березня в Одесі та інших містах України під час війни. Короткий випуск новин у відеоформаті.
Бойові дії 27 березня: ворог намагався обстріляти Одесу ракетами (ВІДЕО)

Вночі 27 березня та вранці в Одесі та Одеській області двічі оголошували повітряну тривогу. Але мешканці Одеси могли спати спокійно - тому що протиповітряна оборона знову працювала як треба.

За повідомленням оперативного командування "Південь", вранці 27 березня росіяни намагалися обстріляти ракетами Одеську область - але безрезультатно. Дві ворожі крилаті ракети були збиті неподалік від узбережжя Одеської області. Ще три крилаті ракети збили з переносних ЗРК у Миколаївскій області. Таким чином росія намагається здійснювати тиск на наші позиції та людей з моря - але в них це не вдається. Навіть погода знову на боці України - через шторм на морі російські військові кораблі знову відійшли подалі від узбережжя Одеської області.

Ворог намагається розповсюджувати фейки про Одесу. Зокрема, це брехня про начебто "замінування" Хаджибейської дамби та розміщення штабу у Одеському Оперному театрі з перетворенням його на воєнний об'єкт. Такі фейки розповсюджує хтось із російських пропагандистів, який добре знає ситуацію в Одесі та проблеми міста - наприклад, хтось із чкурнувших з нашого міста ще у 2014 році сепаратистів чи нинішніх відверто проросійських діячів, які втекли з Одеси вже під час війни, або ведуть шпигунську діяльність для агресорів. 

Але спецслужби майже щодня затримують в Одесі тих чи інших російських шпигунів та пропагандистів, в тому числі і серед місцевих жителів. Одного такого агітатора затримали буквально напередодні.

Тепер трохи про ситуацію на фронтах.

Поступово росіян відтісняють від Києва - як на Чорнобильському, так і на Чернігівському напрямку. Але росіяни намагаються завозити поповнення та спорядження для своїх загарбницьких частин через територію біларусі та зону відчуження Чорнобильської АЕС, де вони складують застарілі боєприпаси менше ніж в кілометрі від захисних споруд АЕС. І це може призвести до їх пошкодження та ядерної катастрофи.

Продовжується контрнаступ у Сумській області. Там напередодні ввечері звільнили місто Тростянець. Бойові дії продовжуються.

На південному напрямку вперше за останні тижні ніч пройшла спокійно, без обстрілів, у Миколаєві. Натомість українська артилерія знову обстріляла скупчення російських військ та техніки на аеродромі Чорнобаївка біля Херсону - це вже 11-та серія знищення окупантів у цьому місці, звідки живими росіяни ще не повертались. Тривають бої за звільнення від росіян Херсону. 

У ворога є плани оточення українських військ на Донбасі шляхом наступів від районів на півдні від Харкова, та від Маріуполя. Але плани росіян відомі, а оборона армії України йде успішно - сьогодні саме на Донбасі ворог зазнає найбільших втрат у боях. 

Тримається Маріуполь. За словами мера міста, там зруйновано 90% житлових будинків, при чому 40% вже не підлягає відновленню. У місті залишається біля 100 тисяч мешканців - без води, без продуктів, без опалення, без газу, без медичної допомоги. Наразі президент Франції Еманюель Макрон разом з урядами Греції та Туреччини намагається особисто прокласти гуманітарний коридор для евакуації людей. Сподіваюсь, що у нього це вдасться. Потроху люди з атакованих міст на сході України, в тому числі, з Маріуполя евакуюються автобусами або особистими авто через налагоджені гуманітарні коридори. 

Україна вже отримує нові партії озброєння та військового спорядження з Європи та США, що збільшує міць її армії. Про цілковиту підтримку Україні заявив напередодні президент США Джо Байден, який наголосив, що в жодному разі не допустить поразки нашої держави.

Натомість росія несе великі втрати у боях. Їі армія поповнюється за рахунок частин, виведених з інших районів дислокації. Економіка росії вже зруйнована санкціями. 

Натомість Україна зараз претендує на близько 400 мільярдів доларів російських активів, які були заморожені або заарештовані у США та Євросоюзі. Ці гроші планують направити на відновлення економіки, житла та інфраструктури, зруйнованих під час російского вторгнення.

Тому ми продовжуємо бачити, як наближається перемога України та неминуча поразка росії.

comments powered by HyperComments