Чи вступить Україна до НАТО найближчим часом?

Марк Врублевський  |  Субота, 19 жовтня 2024, 16:29
Питання вступу України до Північноатлантичного альянсу залишається одним з найактуальніших у євроатлантичній безпеці та найбільш важливим не лише для безпеки, а й для виживання України як незалежної держави. За останні місяці ми спостерігаємо посилення дискусій навколо цього питання, особливо під час повномасштабного вторгнення росії. Розглянемо позиції ключових гравців цього процесу за даними на жовтень 2024 року.
Чи вступить Україна до НАТО найближчим часом?

Україна подала заявку на прискорений вступ до НАТО після того, як росія почала повномасштабну війну. Пізніше – влітку 2024 року, на саміті Альянсу у Вашингтоні всі держави Альянсу підтвердили, що наша країна перебуває на шляху до членства в цьому військово-політичному блоці.

Генсек НАТО Марк Рютте заявив, що Україна приєднається до Альянсу у майьутнбому - як його 33-й або 34-й член. Про це він вказав перед зустрічю міністрів оборони країн НАТО в Брюсселі 17 жовтня.

За його словами, Україна буде членом НАТО в подальшому. Це рішення було прийняте у Вашингтоні, хоча точний порядок вступу ще не визначений. "Наразі виглядає так, що Україна буде 33-м членом. Втім перед ними вирине в (НАТО ред. ) хтось інший. Але Україна буде членом НАТО у майбутньому -  так ми вирішили у Вашингтоні" - сказав Рютте.

Позиція України

Президент України Володимир Зеленський неодноразово підкреслював, що вступ до НАТО є стратегічною метою України. Він розглядає членство в Альянсі як надійний гарант безпеки і територіальної цілісності держави. Зеленський неодноразово заявляв, що Україна готова до виконання всіх необхідних для вступу критеріїв.

Під час своїх останніх візитів до США і країн Європи він підкреслив, що негайний вступ України до блоку НАТО є чи не єдиною реальною гарантією не лише безпеки України, а й її збереження як незалежної європейської держави.

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина також неодноразово підкреслювала важливість євроатлантичної інтеграції України. Вона зазначала, що вступ до НАТО є не лише бажанням України, а й необхідністю для зміцнення європейської безпеки.

Україна однозначно буде запрошена в НАТО в кордонах 1991 року, питання вступу до Альянсу без тимчасово окупованих територій не обговорюється, заявила19 жовтня Ольга Стефанішина в телеефірі.

Урядовиця заперечила, що Україні пропонували вступати в НАТО неокупованою частиною території, і підкреслила, що для української сторони це не є предметом дискусій. "Таких розмов не було... Україна однозначно буде запрошена до НАТО в кордонах 1991 року як суверенна незалежна держава. Це не обговорюється, це не є предметом дискусій", - сказала Стефанішина.

Вона зауважила, що членство України в Північноатлантичному альянсі можливе лише після завершення війни, а в процесі після запрошення до Альянсу ситуація може змінюватися.

Позиція США

Сполучені Штати Америки традиційно є одним з найвідданіших союзників України. Незважаючи на деякі коливання в позиціях різних адміністрацій, загалом США підтримують прагнення України до вступу в НАТО. Однак, офіційна позиція Вашингтона щодо конкретних часових рамок і умов вступу України залишається неоднозначною.

У жовтні 2024 року представники адміністрації США неодноразово заявляли про підтримку суверенітету і територіальної цілісності України, а також про необхідність посилення військової допомоги Києву. Водночас, американські політики обережно висловлювалися щодо перспектив швидкого вступу України до Альянсу, посилаючись на необхідність досягнення консенсусу серед усіх членів НАТО.

Позиція Німеччини

Німеччина є одним з найбільш впливових членів НАТО, і її позиція щодо вступу України має велике значення. Після початку повномасштабного вторгнення росії Німеччина значно збільшила свою військову допомогу Україні і посилила свою роль у забезпеченні європейської безпеки.

Однак, позиція Берліна щодо вступу України до НАТО залишається неоднозначною. З одного боку, Німеччина підтримує євроатлантичні прагнення України. З іншого боку, вона висловлює застереження щодо можливих наслідків такого кроку для європейської безпеки.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц на зустрічі з президентом США Джо Байденом у Берліні наголосив, що НАТО не має стати стороною війни в Україні. Він наголосив, що позиція Німеччини чітка: підтримувати Україну настільки енергійно, наскільки це можливо. "Водночас ми стежимо за тим, щоб Північноатлантичний альянс не став стороною війни, щоб ця війна не призвела до набагато більшої катастрофи", – заявив глава німецького уряду Берліні.

"Ми дуже добре усвідомлюємо цю відповідальність, і ніхто не може зняти її з нас", – додав він. США і Німеччина, за словами Шольца, спільно виступають за суверенітет і цілісність України, щоб Росія не змогла підкорити її силою.  "Ми будемо підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно. Путін прорахувався, він не зможе вистояти у цій війні", – сказав Шольц.

Позиція Франції

Франція веде переговори зі своїми партнерами про можливість негайного запрошення України до НАТО, повідомив 19 жовтня міністр закордонних справ Франції Жан-Ноель Барро під час візиту до Києва.

Позиція Нідерландів

Нідерланди є одним з найменш однозначних прихильників розширення НАТО, але при цьому одним з найпослідовніших союзників України щодо надання їх військової допомоги. У минулому Нідерланди вже блокували рішення про надання Плану дій щодо членства в НАТО Грузії та Україні.

У жовтні 2024 року позиція Нідерландів щодо вступу України до Альянсу змінилася. Нідерландські політики висловлювали занепокоєння щодо можливих наслідків такого кроку для стабільності в регіоні і закликали до більш обережного підходу. Новий міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс заявив про необхідність одностайної точки зору всіх 32 країн НАТО для вступу України у блок. Також ще мають бути узгоджені інші критерії, яким українська держава повинна відповідати, щоб пізніше стати членом НАТО. “Якщо спочатку не буде такої ясності, я не думаю, що 32 союзники погодяться надати запрошення”, – сказав чиновник журналістам.

Відповідаючи на запитання про те, які умови необхідно виконати Україні, міністр згадав боротьбу з корупцією: “Якщо ви хочете модернізувати українські збройні сили і залучити до цього інші країни, то я можу собі уявити, що ви також захочете оцінити прогрес, якого досягли українці в цьому напрямку”.


Питання вступу України до НАТО залишається одним з найскладніших і найконфліктніших у сучасній євроатлантичній безпеці. Позиції різних країн-членів Альянсу щодо цього питання значно відрізняються.

Незважаючи на підтримку України з боку США та багатьох європейських країн, процес вступу до НАТО є тривалим і складним. Для того, щоб стати членом Альянсу, Україні необхідно виконати ряд вимог, зокрема провести масштабні реформи у сфері оборони і безпеки.

comments powered by HyperComments