В Одесі припинив роботу поштамт

Субота, 5 жовтня 2024, 15:15
Старовинна будівля одеського поштамту на вулиці Садовій припинила обслуговування клієнтів "Укрпошти".
В Одесі припинив роботу поштамт

Ще з 30 вересня було припинено надання послуг з відправлення та прийому листів, посилок та інших поштових послуг в будівлі одеського головпоштамту по вулиці Садовій, 10.

Безпосередньо, поштові послуги надаються громадянам у новому відділенні "Укрпошти" по вул. Садовій, 2 та ще одному - по вул. Софіївській, 11. 

У приміщеннях головпоштамту продовжують роботу адміністративні структури одеської дирекції "Укрпошти" та музей геноциду "Територія пам'яті".

За неофіційною інформацією, будівлю поштамту чекає значний ремонт. Офіційної ж інформації "Укрпошта" поки що не дала.

Цікаво, що у грудні 2021 р. "Укрпошта" оголосила тендер зі стартовою вартістю 1 млн. 170 тис. гривень на розробку проектно-кошторисної документації на ремонтно-реставраційні роботи на головному фасаді поштамту. Цей тендер 18 січня 2022 р. виграла фірма "ТОВ Гіпроград Плюс", з якою 14 лютого 2022 р. був підписаний договір. Підсумкова вартість склала 1 млн. 79 тис. гривень, хоча конкурент, який програв, запропонував вартість ще на 9 тис. менше. Згодом, у березні 2023 р. термін дії договору подовжили на рік - до кінця 2023 р.

Таким чином, скоріше за все, будівлю дійсно чекає ремонт. При цьому варто зазначити, що на будівлі поштамту проводили ремонт фасаду на початку 2000-х рр. без припинення роботи. І вже за кілька років елементи фасаду почали осипатися.

Будівля поштамту зведена у 1893–1895 рр. за проектом архітекторів Володимира Харламова і Владислава Домбровського, підрядник — десятник А. Дорофєєв. Будівлю створено як єдиний комплекс поштового, телеграфного і телефонного зв'язку - що було вперше у тодішній російській імперії. Будівлі поштамту та поштово-телеграфних службовців було сильно пошкоджено під час Другої світової війни, особливо — при спробі німецьких окупантів підірвати його перед їх відступом з  Одеси у 1944 році. Реставрацію і відновлення поштамту виконали лише у 1956-1962 рр.

comments powered by HyperComments