Унікальні кадри: ЗСУ змогли уразити у Севастополі відразу 4 кораблі (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Вторник, 26 марта 2024, 13:53
ВМС України уточнили інформацію про останній ракетний удар по Севастополю 23 березня. Тоді було уражено не 2, як спочатку повідомлялося, а 4 кораблі.
Унікальні кадри: ЗСУ змогли уразити у Севастополі відразу 4 кораблі (ВІДЕО)

Ми вже говорили про ракетний удар по Севастополю, який було завдано у ніч з 23 на 24 березня. Окрім нового штабу чорноморського флоту, двох авіабаз та нафтобази тоді повідомлялося про ураження двох десантних кораблів проекту 775 - "Азов" і "Ямал".

Проте, 25 березня було вже зрозуміло, що оці два кораблі не затонули біля причалів 13-го судноремонтного заводу, де вони стояли. Однак, обидва кораблі отримали такі пошкодження від влучень ракет, що ремонтувати їх тепер будуть дуже довго, або навіть взагалі не зможуть - і "Азов" з "Ямалом" перетворяться на металобрухт. Все це видно на космічних знімках.

Майже відразу самі ж росіяни у своїх пабліках також повідомляли про пошкодження розвідувального корабля "Іван Хурс".

Остаточну крапку у цьому поставили у ВМС України - вже вранці 26 березня там повідомили, що під час того удару було уражено не 2, а відразу 4 кораблі у Севастополі. Це і "Ямал" з "Азовом", це і той самий "Іван Хурс". А четвертим став десантний корабель проекту 775 "Костянтин Ольшанський", який росіяни захопили ще 2014 року. Ось він на моєму фото 2013 року - під прапором України.

З того часу корабель стояв у Севастополі. Після 2022 року, коли частина таких самих десантних кораблів проекту 775 у чорноморському флоті росії почали отримувати пошкодження - з "Ольшанського" почали знімати ті чи інші деталі, використовуючи його як "донор" запчастин. А після того, як у серпні 2023 було уражено морським дроном десантний корабель "Оленегорський Горняк", а потім у вересні 2013 р. - потрапив під ракетний удар десантний корабель "Мінськ" - то ми висловили припущення, що росіяни спробують відремонтувати саме "Ольшанський" з використанням запчастин з інших своїх пошкоджених кораблів, перейменувати його - з назвою одного з тих двох пошкоджених, та відрапортувати про "успішний ремонт". Але ось такої "заміни" тепер не вийде.

Важливо зазначити, що у цьому ударі були використані не лише імпортні ракети Storm Shadow / Scalp, які адаптовані для запуску з наявних у України літаків. Як мінімум, кораблі "Іван Хурс" і "Ольшанський", а, можливо, і "Ямал" з "Азовом", були уражені українськими ракетами "Нептун". А це означає, що Севастополь тепер цілком для них досяжний з берегових пускових установок (раніше при дальності "Нептунів" у 280 км дістати ними до Севастополя було проблематично) чи пристосований для пусків з літаків. І тому доля тих російських кораблів, які там залишаються - відома. Вони або підуть на дно у бухті, або перетворяться на металобрухт.

І наостанок просто нагадаємо одну річ. До 2022 р. у складі чорноморського флоту російської педерації було 6 великих десантних кораблів. Перед початком війни, у січні 2022 р., росіяни змогли ввести у Чорне море ще 6 з інших своїх флотів. І, починаючи з 24 березня 2022 р., вони втратили повністю знищеними три з 12 - "Саратов", "Новочеркасск", "Цезарь Куников", ще чотири отримали пошкодження, які несумісні з продовженням служби цих кораблів - це "Оленегорський Горняк", "Минск", "Азов" і "Ямал". Ті ж 5, що залишилися, зараз сховалися у Новоросійську і не виходять в море.

Таким чином, десантну складову чорноморського флоту росії можна вважати функціонально повністю ліквідованою. Загрози десанту при фактичному знищенні більш як половини десантних кораблів вже немає. А виконувати транспортно-логістичні функції десантні кораблі не можуть - тому що у морі вони будуть знищені морськими дронами.

comments powered by HyperComments