В Одесі Юрій Андрухович розповів про мрію зіграти для слона на ударних (ФОТО)

Вторник, 31 января 2023, 13:33
30 січня в Одесі на творчому вечорі відомий український сучасний письменник Юрій Андрухович поділився своїми мріями та прочитав досі неопублікований текст з ще не написаної книги.
В Одесі Юрій Андрухович розповів про мрію зіграти для слона на ударних (ФОТО)

Увечері 30 січня з одеситами поспілкувався один з найвідоміших сучасних українських письменників - Юрій Андрухович. Згідно з анонсом, планувалося, що розмова піде про творчість під час війни, культурної дипломатії України та майбутнього української літератури.

Зустріч відбулася у кінотеатрі "Маски" будинку Клоунів. І з цього приводу Юрій згадав, як років із 10 тому він вже виступав на цій сцені, а потім поділився однією зі своїх мрій - навчитися грати на ударних інструментах і на цирковій арені зіграти партію для ... слона. На основі досвіду свого друга-музиканта, який грав, в тому числі, в шотландському цирку, Андрухович вважає, що слон - це найвибагливіший слухач, який на арені цирку відчуває себе у центрі уваги та виступає у тому ритмі, який задає "ударник".

Також Юрій Андрухович прочитав один з фрагментів своєї майбутньої книги, яка, можливо, ніколи не буде написаною. Це розповідь про діда оповідача, який відразу після першої шлюбної ночі пішов воювати за Західно-Українську Народну республіку, потрапив пораненим у полон до поляків, втік звідти у Чехословаччину, а звідти потрапив на громадянську війну в Іспанію - де й загинув в горах Галісії. І одночасно - історія дружини, яка залишилася фактично вдовою після першої шлюбної ночі та її подруги, до якої якимось чином потрапив портсигар чоловіка.

І ось тут постає питання творчості під час війни. Андрухович розповів, як він на початку війни просто припинив писати - через розірваність часу, життя та невизначеність планів на майбутнє. А потім поступово повернувся до творчості - але знову ж таки з розумінням невизначеності майбутнього. 

Модератором зстрічі став один з видавців книжок Андруховича, громадський діяч і президент Міжнародної літературної корпорації Meridian Czernowitz Святослав Померанцев.

comments powered by HyperComments