Кров рятує життя: в Одесі на Різдво волонтери стали донорами (ВІДЕО)

Вторник, 26 декабря 2023, 18:53
Проєкт "Донор Одеса" продовжує залучати одеситів до донорства крові. Сьогодні в міському відділенні переливання крові відбулася святкова акція до Різдва Христового - кров здавали волонтери благодійного фонду "Добрий Самарянин", що працює при Одеській народній церкві.
Кров рятує життя: в Одесі на Різдво волонтери стали донорами (ВІДЕО)

Голова фонду Наталя Терехова, яка здавала кров уперше, мотивувала своє рішення словами з Біблії: " Немає більшої любові, як хто положить душу свою за ближніх своїх". 
- А оскільки, - додає волонтерка, - за Писанням душа тіла в крові, то донорство є якраз тим, як ми можемо поділитися своєю любов'ю та допомогти нашим бійцям і всім, хто цього потребує.

Зранку у відділенні трансфузіології міської лікарні - святкова атмосфера. Кімнати прикрашені різдвяними вінками та гілками ялинки, лунають щедрівки та колядки. Перед донацією медсестра Віта проводить традиційне опитування донорів - які мають захворювання чи інші обмеження за станом здоров'я, що їли зранку.

Та сьогодні до відділення переливання прийшли вмотивовані люди, які підготувалися до здачі крові заздалегідь. Тому після внесення паспортних даних до реєстраційної бази кожен донор швиденько проходить на аналіз крові з пальця - це треба, щоб впевнитися що людина не хворіє на ВІЛ або вірусний гепатит, а також моє нормальний рівень гемоглобіну та може здавати кров.

Після цього розпочинається власне донація - за допомогою одноразової системи у людини беруть стандартний об'єм крові - 450 мл. Цей процес контролюється за допомогою спеціальних автоматичних вагів, які переміщують кров та сигналізують, коли пора припинити донацію. 

У волонтера БФ "Добрий Самарянин" Євгена сьогодні вже ювілейна здача крові - тридцять п'ята. Ще п'ять разів - і він зможе отримати звання Почесного донора України. На донорській книжці Євгена - наліпка з кицею, яка тримає в лапках краплинку крові. Це - емблема проєкту "Донор Одеса", який веде постійну потужну підтримку донорства крові та щодня інформує одеситів про те, у якому медичному закладі які групи крові наразі потрібні. За словами координаторки проєкту "Донор Одеса", речниці міського департаменту охорони здоров'я Олени Вельможко, від початку повномасштабної війни таким чином здійснено вже близько 7000 донацій крові.

Керівник міського департаменту охорони здоров'я Левон Нікогосян активно підтримує донорство крові не лише на словах, а й особистим прикладом, неодноразово бувши донором. Сьогодні він передав медикам та волонтерам торти та інші смаколики, подякував за їх роботу та привітав з Різдвом та прийдешнім Новим Роком. 

І хоча всі активно готуються до свят та поїдання олів'є - на станції переливання крові вихідних немає, тому що в будь-який момент можуть привезти пацієнта чи декількох, які потребуватимуть донорської крові. 

Тож активісти проєкту "Донор Одеса" закликають містян навіть на новорічні свята бути напоготові, щоб рятувати життя. Для цього достатньо підписатися на телеграм-канал Донор Одеса https://t.me/donor_odesa та записатися до реєстраційної форми, коли бачите запит на свою групу крові.


Проєкт з промоції донорства крові серед молоді відбувається при підтримці Фонду «Об’єднання» за кошти Національного Фонду Підтримки Демократії (NED).

comments powered by HyperComments