Під одну гребінку...

Сергей Стеблиненко  |  Четверг, 21 сентября 2023, 17:02
Коли з площі святої Катерини в Одесі знімали пам'ятник бабусі російського імперіалізму німфоманки Ангальт-Цербстської я пересварився з багатьма стародавніми друзями, які хотіли залишити цю стару хвойду на п'єдесталі у центрі міста. У запалі суперечки я тоді сказав - якщо будете дуже сильно упиратися, крім "Катрусі" знесуть ще й Воронцова та Пушкіна. Мені тоді не повірили, хоча і захищати стару збоченку ніхто так і не вийшов.
Під одну гребінку...

Як у воду дивився...

Тимчасовий виконувач обов'язків міністра Ростислав Карандєєв заявив, що міністерство пропонує вилучити з реєстрів пам’ятник Щорсу у Києві, Пушкіну та Воронцову в Одесі, Суворову в Ізмаїлі, Ушакову в Херсоні та ще цілий ряд споруд по всій Україні.

Як кажуть, згорів сарай - гори і хата...

Зрозуміло, що не дивлячись на художню цінність, Щорс - наш ідеологічний ворог. Теж саме можна сказати про Ушакова, Суворова та, навіть, Воронцова. Але до чого тут... Пушкін?

Чесно кажучи, ніяк не чекав, що поета "підстрижуть під одну гребінку" з Ватутіним, що досі стоїть в Маріїнському парку, "Железняковим" з вулиці Електриків, та бронепоїздом "Таращанець", що у Києві (це ті самі споруди, що потрапили до "чорного" списку).

Треба додати, що одеський Пушкін у тому розпорядженні не один - така ж доля чекає його пам'ятників у Києві, Харкові та Житомирі. Різниця лише у тому, що тільки в Одесі він "згадав дивну мить", а до інших міст навіть не заїжджав.

Таке враження, що хтось навмистно хоче перебаламути Одесу напередодні майбутніх виборів. Тільки навіщо?

І останнє...

"Наступний крок – за органами місцевого самоврядування. Саме вони мають ухвалити остаточне рішення про демонтаж та переміщення об’єктів", – сказав тимчасовий діяч.

Як у старому одеському анекдоті.

В Одеській синагозі відбуваються вибори рабина. Усі пропонують Рабіновича. Встає Хаймович:

- Я можу сказати свою думку?
- Будь ласка, кажіть.
- Ось ви пропонуєте Рабіновича, а між іншим у нього донька - повія.
- Хаймовичу, що ви кажете! Рабінович взагалі не має доньки. У нього чотири сина – і все!
- Ну, я сказав свою думку, а ви вирішуйте...

P.S. Мені щось підказує, що пан Карандєєв з мінкульту ризикує увійти в історію в якості "тимчасового"... Герострата. Хоча, хто знає - у світі немає нічого більш постійного, ніж тимчасове.

comments powered by HyperComments