Кораблі росіян зникають з Новоросійська та Севастополя

Олександр Вельможко  |  Четвер, 27 червня 2024, 14:04
На основі свіжих космічних знімків від 26 червня можна зробити цікаві висновки про дислокацію та дії залишків чорноморського флоту росії.
Кораблі росіян зникають з Новоросійська та Севастополя

Перше, на що слід звернути увагу - росіяни починаючи ще з травня 2024 року взялися відносно активно застосовувати свій флот для ракетних обстрілів. 

Детальніше у нашому відеосюжеті.

Так, минулої ночі, 27 червня, вони запустили з північно-східної частини Чорного моря, десь між Кримом та Новоросійськом, 4 крилаті ракети "Калібр" - які всі були збиті. Після цього ВМС України повідомили про наявність у морі одного ракетоносця, на якому немає ракет - і це натяк на те, що останній удар був з підводного човна, який випустив весь свій боєкомплект з 4 ракет.

Перед цим вони запустили три ракети "Калібр" у ніч на 23 червня у напрямку Києва, з яких збито дві.

Також росіяни запустили 4 ракети "Калібр" у ніч на 22 червня - які теж всі були збиті.

17 червня росіяни обстріляли Миколаївську область однією чи двома ракетами "Калібр" - даних про збиття немає.

Вночі 1 червня було запущено 10 ракет "Калібр", з яких збито 4 ракети.

8 травня росіяни запустили 4 ракети "Калібр", які були збиті.

Таким чином, за майже два місяці росіяни запустили 26-27 ракет "Калібр", з яких точно було збито 18. Це показує низьку ефективність дозвукових крилатих ракет "Калібр", які значну частину своєї траєкторії над українською територією летять на невеликій висоті і які можна збити іноді навіть з кулемета. Водночас росіяни накопичили досить значний запас цих ракет - але не застосовують їх масово через зношеність пускових установок на надводних кораблях, небезпеку ураження самих кораблів українськими ракетами чи дронами та через згадану вище неефективність "Калібрів". Частина ударів у червні здійснювалася з акваторії Азовського моря, куди передислокували на початку червня три ракетні корвети типу "Буян-М". Відомі удари з Чорного моря здійснювалися виключно з підводних човнів, що запускали ракети з підводного положення - щоб ускладнити відстеження як самого ракетоносця, так і моменту запуску ракет.

Цікаво, що за даними космічних знімків від 26 червня ми бачимо найменшу кількість російських кораблів у їх базах за останні місяці.

Новоросійськ. Біля причалів військової гавані майже немає кораблів. А ось біля причалів торгівельного порту можна побачити новий десантний корабель "Петр Моргунов", десантний корабель проекту 775, та два ракетні корвети на підводних крилах проекту 1239 "Бора" і "Самум", що нещодавно втекли з Севастополя. Інших кораблів, в першу чергу фрегатів типу 11356 "Адмирал Макаров" и "Адмирал Ессен", старого фрегату типу 1135, підводних човнів, патрульних корветів проекту 22160 та протичовнових корветів проекту 1124 - немає ані в порту, ані на зовнішньому рейді. З якоюсь метою ці кораблі виходили в море.

Севастополь. Там залишаються несправний старий фрегат проекту 1135, розвідувальний корабель "іван Хурс", пара небоєздатних десатнтних кораблів проект 775 (це раніше уражені "Ямал" і "Азов") та знищений підводний човен "Ростов на Дону". Біля нього також на ремонті старий та малоцінний протичовновий корвет проекту 1124.

У Азовському морі залишаються два ракетні корвети проекту 21631 "Буян-М". Третій після того, як 21-22 червня, можливо, випустив ракети під час двох ударів - або повернувся до Чорного моря на поповнення боєкомплекту, або через внутрішні водні шляхи його буксирують до Каспійського моря. Це ми поки що перевіряємо. 

 

comments powered by HyperComments