Як біля нафтовишок Бойка у Чорному морі підбили російський літак (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Среда, 23 августа 2023, 17:12
Нещодавно у Чорному морі відбулося зіткнення українських катерів з російською авіацією, яке завершилося ураженням російського винищувача. Що ж там відбувалося?

Я спеціально трохи зачекав, щоб не поспішити та не дати неперевірену інформацію. І ось зараз все відбувається за класичним сценарієм. Спочатку росіяни кажуть про ураження чогось українського чи про те, що "нічого не було". А потім ті чи інші українські спецслужби чи підрозділи показують на відео, як все відбувалося насправді - і це зовсім не так, як у брехливій російській версії.

Дивимося відеосюжет.

Спочатку російське міністерство нападу заявило, що начебто їх військовий літак над Чорним морем десь на схід від острова Зміїний в районі нафтовишок виявив та знищив український катер типу Willard Sea Force американського виробництва з десантною групою на борту. Потім вони навіть показали дуже неякісне відео з низькою частотою кадрів, на якому видно щось внизу, по цьому "щось" ціляться і начебто уражують з авіаційної гармати. 

Виглядає, чесно кажучи, так собі, як дуже "лагаючий" скрінкаст з авіасимулятора. Чому? Та тому що лише повний бовдур на літаку наблизиться так близько до катеру, на якому може бути один чи кілька ПЗРК - "Стінгер", "Ігла" чи ще щось у цьому роді.

Але потім військова розвідка України показала відео з дрону, який супроводжував операцію катерів як раз біля отих самих нафтовишок, відомих як "вишки Бойка". 

Ми бачимо, як три українські катери маневрують, ухиляючись від повітряного удару. І дійсно, ми бачимо, як російська авіаційна ракета падає у воду. Аж потім з одного з них випускають ракету з ПЗРК.

Що було далі - на відео не видно. Але українська розвідка повідомляє, що російський літак був уражений, однак, на жаль, не приєднався до авіагрупи крейсера "Москва", а відразу зі зниженням полетів у бік найближчого кримського аеродрому.

Отже, російський пілот таки виявився бовдуром і підставився під зенітні ракети. За що й отримав. 

А загалом це свідчить про те, що Україна веде активні операції легкими силами флоту (бо інших все одно немає) досить далеко від берега. Дії українських катерів супроводжуються дронами і, можливо, проходять під прикриттям далекобійних протикорабельних берегових ракет - тому що російські кораблі навіть не намагаються заважати діям ВМС України. З російською авіацією складніше. 

 

comments powered by HyperComments