Оперативна інформація: корупція в Одесі, фейкове перемир'я і зброя для України

Олександр Вельможко  |  Пятница, 6 января 2023, 14:46
Як завжди, інформую про головні події в Одесі, на фронті та у сфері міжнародного колективного знищення росії як держави-агресора. Що відбувається 6 січня, у 317-й день Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників.
Оперативна інформація: корупція в Одесі, фейкове перемир'я і зброя для України

Ситуація в Одесі та Одеській області за останні дні залишається спокійною, без обстрілів. Кілька днів поспіль не було навіть повітряних тривог, лише зараз, при підготовці нашого огляду в Одесі пролунала сирена повітряної тривоги.

Головні події в Одесі пов'язані з корупцією. На великому хабарі впіймали, затримали та відправили на два місяці до СІЗО заступника голови Одеської обласної військової адміністрації Олега Муратова. Він хотів взяти хабаря на 35 тисяч доларів від начальниці фінансового департаменту обласної адміністрації Марини Зінченко. Ситуація нагадує мені складні взаємовідносини павуків у банці чи жаби з гадюкою. Також втік перший заступник мера Одеси Михайло Кучук - він є одним з обвинувачуваних по ще одному одеському корупційному процесу проти бізнес-тандему Кауфмана-Грановського. Але всі ці одеські корупціонери можуть йти за русским военним кораблем, ми ж зупинимося на більш важливих справах.

Сьогодні, з 12-ї години дня за московським часом або з 11-ї повинно було початися оголошено російським диктатором путіним перемир'я. Однак воно не почалося - оскільки оголошена в Одесі та у багатьох інших регіонах України повітряна тривога у відповідь на загрозу з боку російської авіації є черговим доказом того, що путін завжди бреше. Про це перемир'я путін оголосив вчора, майже відразу після перемовин з турецьким президентом Ердоганом, який запропонував росії у одноосібному порядку припинити війну. Те ж саме, до речі, тобто сзяти і припинити військову агресію проти України, від росії вже відкрито вимагає Китай. 

Однак на росії ряд персонажів самого різного характеру - від так званих "воєнкорів" до ватажка "лднр" Душиліна відразу відкрито повідомили, що вони хотіли класти самі знаєте що на рішення путіна. Тобто, який же путін диктатор, якщо навіть пеніс душилін демонстративно його ігнорує? Тому це або відразу було брехнею чи інформаційною спецоперацією, або ж путін скоро отримає апоплексичного удару табакеркою чи животворящого черенка від лопати у зад. Скоріше перше - слова про перемир'я були потрібні путіну для того, щоб відволікти українське командування, щоб отримати хоча б добу часу для накопичення сил на фронті, або ж для того, щоб влаштувати щось дуже жахливе 7 січня в одному чи декількох храмах в Донецьку чи Луганську. Наприклад, за вдалим досвідом 1999-2000 року, підірвати храм під час богослужіння і використати це як виправдання нової хвилі мобілізації на росії чи навіть оголошення широкомасштабної війни замість так званої "спецоперації".

Події на фронті вказують на повну поразку росії та її армії, а також різноманітних зековських пригожинських формувань. Вони так і не змогли тактикою піхотних штурмів взяти Бахмут і зазнали при цьому шалених втрат. На сьогодні кількість "хороших русских", тілами яких можна викладати всілякі веселі написи на снігу, вже перевищила 110 тисяч. А за останню добу також Генштаб ЗСУ підтвердив знищення відразу 23 російських танків - це або була десь спроба танкового наступу, або одну з російських баз, на якій було багато танків, накрили влучним залпом HIMARS. До речі, Україна має 20 таких установок - а росіяни кажуть про те, що знищили їх аж 27. Про те, що у росіяни знову погіршуються справи на фронті, свідчить нова хвиля їх втрат авіації,яка змушена здійснювати вильоти на підтримку військ - і при цьому потрапляє у сферу дії ППО.

Тим часом самі ж росіяни жаліються, що українська авіація над лінією фронту працює безперешкодно. Тобто, у росіян, скоріш за все, просто взагалі немає ППО по лінії фронту.

На фоні цієї кризи російської армії, яка вже починає відчувати навіть дефіцит боєприпасів для артилерії, армія України отримує по наростаючій нове західне озброєння.

Схоже, що російські ракетні удари по українській інфраструктурі та цивільним об'єктам протягом грудня стали причиною того, що США, Німеччина та Франція перейшли на постачання важкого озброєння та зняли з себе всі обмеження.

Спочатку про ППО. Після того, як у грудні стало відомо про передачу Україні першої батареї ЗРК Patriot, вже у січні другу таку батарею надасть нам зі своїх арсеналів Німеччина. США передають Україні зенітні ракети Sea Sparrow, для використання яких переобладнали декілька пускових установок комплексу "Бук". Також ці ракети можна застосовувати з морських пускових установок. США проводять розконсервацію та модернізацію ракет для наданих раніше від Іспанії пускових установок більш старого ЗРК "HAWK" - це щоб збивати різноманітні дешеві іранські дрони не такими дорогими ракетами.

Майже відразу після того, як поранений у жопу уламком ракети чи снаряда з французської гармати "Caesar" колишній голова "роскосмосу", а зара \з просто ледве-ледве поц рогозін відправив той уламок французькому президенту Макрону, той надсилає відповідь. Україна отримує від Францію партію так званих "колісних танків" АМХ-10. Це колісна бронемашина, яка має високу швидкість, високу проходимість, легке бронювання, але важку танкову гармату - звісно, це не заміна повноцінного танку, але для деяких задач дуже потужна техніка. Німеччина таки дала згоду на постачання Україні танків "Leopard" з Іспанії та інших країн, які раніше були готові на це, але не могли через німецьку позицію. Про плани передачі Україні танків заявила Великобританія - але їй треба ці танки ще знайти.

Загалом це означає, що ЗСУ починають отримувати не лише суто оборонне озброєння, до якого слід відносити і артилерію, і зенітно-ракетні комплекси, і навіть установки типу HIMARS, а й важку зброю для наступу. Наприклад - танки стандарту НАТО для формування ударного кулака. На черзі - далекобійні ракети для ураження важливих цілей на окупованих територіях, наприклад кораблів чорноморського флоту у Севастополі. 

До речі, про чорноморський флот. У морі протягом січня жодного разу не виходили ракетоносці. А загальний склад оперативного з'єднання чорноморського флоту постійно зменшувався. Якщо у перші дні січня у морі було 5-7 бойових одиниць, то 4 січня лише три, 5 січня - всього два, а 6 січня - взагалі одна одиниця. Це означає не просто зменшення активності, а повну поразку росіян на морі через загрозу ударів по російським кораблям як у морі, так і в Севастополі, через дефіцит ракет та повну організаційну та технічну безпорадність флотського командування.

Однак путін вирішив налякати весь світ своїм флотом - точніше, походом всього лиш одного корабля, фрегата "Адмирал Горшков". Його напередодні з великою помпою відправили з Балтики навколо Європи через Середземне море та Індійський океан на Далекий Схід. Пропагандисти росіян дуже підкреслюють можливість цього корабля нести новітні гіперзвукові ракети "Циркон", щойно прийняті росією на озброєння. Так цей російський фрегат новий, введений до складу флоту у 2018 році - але будували його аж з 2006-го. За розмірами він значно поступається американським чи британським есмінцям. І цей "Горшков" має 16 пускових установок для ракет "Циркон", "Онікс" чи "Калібр" (які дуже легко знищує українська ППО). Таких фрегатів на весь російський флот - лише два. А тепер порівняємо з кількістю есмінців у флоті США - їх там 73, і кожен має не менше 56 пускових установок для ракет "Томагавк". Тобто, росіяни вирішили налякати весь світ одним не дуже сильним фрегатом при тому, що у їх потенційних супротивників на морі є у десятки разів більше кораблів аналогічного та більш потужного класу з набагато більшими ударними можливостями. Хоча, можливо, у росіян на тому фрегаті є нова секретна зброя, від одного вигляду якої перелякається будь-хто - це зображення голої дупи рогозіна.

Ось і все - поки росія намагається виграти собі хоч трохи часу на перепочинок, Україна готує сили для того, щоб викинути всіх російських окупантів з всіх українських територій, після чого можна буде розмовляти про мир. Далі буде. Якщо ж під час сьогоднішньої повітряної тривоги відбудеться ракетний удар - то про це повідомимо окремо.

comments powered by HyperComments