Підсумки 100 днів війни: як росія майже нічого не змогла (ВІДЕО)

Александр Вельможко  |  Суббота, 4 июня 2022, 12:12
Головні події 4 червня та підсумки 100 днів війни в Одесі, на морі та на фронті.
Підсумки 100 днів війни: як росія майже нічого не змогла (ВІДЕО)

4 червня - це 101-й день Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників. Сьогодні вранці та напередодні Одеську область двічі обстріляли ракетами.

Увечері 3 червня росіяни здійснили ракетний обстріл України з підводного човна. Та ППО збила чотири ракети - одну над Одеською і три на Миколаївською областю. А оскільки максимальний залп російських субмарин проекту 636.3 "Варшавянка" складає 6 ракет - то збили дві третини всього залпу. Доля ще двох ракет невідома, мабуть, їх або не запускали, або вони затонули навіть на злетівши. І тоді ефективність нашої ППО може бути навіть 100%.

Ще один обстріл вони провели вранці 4 червня. Випущена з літака крилата ракета Х-59 влучила у сільськогосподарське підприємство, виникла пожежа. Вогонь швидко загасили рятівники. Постраждалих немає. Потім над морем біля Одеси збили російський безпілотник "Форпост".

На морі продовжує залишатись вороже корабельне з'єднання з трьох надводних кораблів з ракетами (мабуть, два ракетних фрегати були змінені на три ракетних корвети, або до фрегатів приєднався один з корветів) та декілька великих десантних кораблів. Вони прикриваються цивільними суднами у якості "живого щита" неподалік від Севастополя.

На фронті загалом без змін. Ворог продовжує штурмувати Северодонецьк, при цьому зазнає значних втрат та сильних контрударів ЗСУ. Натомість армія України продовжує наступальні дії у Херсонській та Харківській областях, ворог перейшов там до позиційної оборони та дуже боїться партизанів. 

Минули вже 100 днів війни. І на таймлапсі від міністерства оборони Великобританії ми можемо побачити загальний хід бойвих дій. Як ворог у кінці лютого та у березні спочатку швидко просувався на півдні та півночі України, намагаючись захопити Київ. Потім на півночі їх наступ було зупинено. А з кінця березня і початку квітня видно, як ворог втік з півночі України та почав наступ на Донбасі у середині квітня. З того часу на сході України ворог поступово просувався вперед, але не зміг у жодному місці оточити українські частини.

Загалом, росія не змогла захопити Україну ні за 3 дні, як планувалось. Вони не змогли перемогти, незважаючи на свою величезну чисельну перевагу, ні за два тижні, ні за місяць, ні до 9 травня. Хоча росіяни і змогли окупувати майже чверть території України та завдати нам дуже важких втрат - у людях, у економіці, але весь їх успіх можна звести до швидкої окупації південних районів з містами Херсон, Мелітополь, Бердянськ. Оточений Маріуполь вони штурмували три місяці.

Російські війська показали себе як погано навчений, погано скоординований та погано оснащений натовп, який під керівництвом некомпетентних офіцерів йшов у наступ у типовому стилі "закидаем трупами" та "бабы потом еще нарожают". Лише зазнавши ряду поразок, росіяни перейшли до більш продуманої тактики - наступу за вогневим валом у стилі своїх методичних настанов за основою Другої світової війни, і тут проглядаються навіть дії у стилі позиційного фронту Першої світової. 

На морі російський флот, який воює проти держави, що не має жодного боєздатного військового корабля, зазнав значних втрат, в тому числі був знищений його флагман ракетний крейсер "Москва". Єдиним його успіхом є фактична морська блокада українських портів. 

Все це спричинило до бепрецедентної підтримки України з боку США та Європи, які запустили для нас програму ленд-ліза та запровадили найжорстокіші за історію останніх століть економічні санкції проти росії. Таким чином путіна поставили на такий же рівень небезпеки, як і Гітлера, але поки що з ним ще церемоняться зважаючи на наявність у росії ядерної зброї. 

Але поступово на фоні сильного спротиву ЗСУ у росії наростає внутрішня криза. Як політична, так і економічна - оскільки повністю залежна від імпорту технологічної продукції та обладнання росія опинилася у ситуації гіршій, ніж навіть Північна Корея. І тому ці 100 днів показали - Україна змогла відбити першу навалу, змогла устояти при масованому наступі та за допомоги союзників досягне перемоги. Однак перемога буде дуже важкою і повільною.

comments powered by HyperComments