Бойові дії 16 травня: обстріли Одеської області та відступ росіян на фронтах (ВІДЕО)

Александр Вельможко  |  Понедельник, 16 мая 2022, 10:10
Аналізуємо воєнні дії в Одеській області та на інших фронтах станом на ранок 16 травня.
Бойові дії 16 травня: обстріли Одеської області та відступ росіян на фронтах (ВІДЕО)

16 травня - це вже 82-й день Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників. За два дні, 14 і 15 травня, в Одеській області було спокійно і без обстрілів.

Лише вранці 16 травня росіяни завдали чергового ракетного удару по Одеській області. Під час повітряної тривоги, яка тривала майже годину біля 9-ї ранку, були "прильоти" ракет у Белгород-Дністровському районі. Ціллю агресорів стала одна з баз відпочинку. Хоча, за повідомленням оперативного командування "Південь", росіяни вже вкотре намагалися вразити закритий міст через Дністровський лиман. Поранені три людини - двоє дорослих і дитина.

Також напередодні в Одесі знешкодили дві морські міни, які штормом винесло на берег. Їх просто підірвали на місці.

Знову росіяни розганяють фейки про Одесу. Чергова порція - про те, що начебто на території Одеської кіностудії створюють військову базу, а самі одесити масово роблять собі закордонні паспорти та тікають з міста..

На фронті ситуація без змін. Майже скрізь росіяни перейшли до оборони, і наступають лише на Донбасі - на Бахмутському, Курахівському та Лиманському напрямках. Всі їх спроби форсувати Сіверський Донець залишилися не просто невдалими, росіян там розгромили. Але вони продовжують обстрілювати з артилерії українські позиції на фронті, а з РСЗВ - місто Миколаїв. Але

Припинилися масові артилерійські та ракетні обстріли Харкова - це результат успішного наступу армії України. У Харкові з сьогоднішнього дня запускають громадський транспорт.

Продовжується оборона Маріуполя на Азовсталі. 

Чисельність російських військ залишається великою. Це теоретично, ще дозволяє їм вести наступальні дії з двох боків на Северодонецьк та Лисичанськ. Але насправді більшість російських військ - це вже деморалізований натовп. Деякі частини укомплектовані лише на 20-30%. Вони не мають переваги над ЗСУ у якості техніки та далекобійності артилерії. І саме отримана від НАТО важка артилерія калібру 155 мм дає армії України змогу швидко і точно вражати ворога на відстані до 40 кілометрів, причому майже без ризику ураження у відповідь. І саме завдяки такій роботі артилерії росіяни не можуть зосередити у себе тилове забезпечення та підкріплення частин - все це просто знищується точними артилерійськими ударами.

Тому на фронті росіяни вже не можуть вести ніяких успішних для себе дій без проведення у себе загальної мобілізації. А з урахуванням часу, потрібного на мобілізацію та доведення до ладу цих військ - росіяни вже запізнилися і з мобілізацією. І це означає, що на полі бою росія зазнала стратегічної поразки і зараз мова йде про те, як швидко рашистів доб'ють на фронті. Це не буде швидко, це може продовжуватись до кінця літа або навіть до кінця року - в залежності від темпів наступу ЗСУ та поступового послаблення рашистів.

І наостанок. Напередодні Україна здобула перемогу. Але не військову, а моральну - на музичному конкурсі "Євробачення". На конкурсі, з якого росію погнали сцяними ганчірками. І вчорашній ранок почався для путіна з фрази "Україна перемогла". Цими словами путін і закінчить.

comments powered by HyperComments