Бойові дії 18 квітня: події в Одесі, кадри загибелі "Москви" та ракетні удари ворога (ВІДЕО)

Александр Вельможко  |  Понедельник, 18 апреля 2022, 10:30
На ранок 18 квітня ворог знову не зміг атакувати Одесу. Але обстріляв Львів та Дніпропетровську область. Також ми бачимо перші кадри загибелі ракетного крейсера "Москва".
Бойові дії 18 квітня: події в Одесі, кадри загибелі "Москви" та ракетні удари ворога (ВІДЕО)

Йде 54-й день Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників. В Одесі вже тричі за сьогоднішній ранок оголошували повітряну тривогу, але обстрілів не було. Якщо росіяни і випускали ракети у бік Одеси -  то їх збил

Тим часом ворожі ракетні обстріли були у Львові, де сповіщають про декілька "прильотів" у цивільну інфраструктуру, та у Дніпропетровській області - у Синельниківському та Павлодарському районах. Постраждали інфраструктурний об'єкт та залізниця.

В Одесі тим часом вже можна гуляти по Дерибасівській. В місті перерозподілили оборонні споруди. Ми бачимо те, що можна побачити.

Генштаб повідомляє про підготовку ворожих частин морської піхоти до висадки десанту. Але він, скоріш за все, якщо і буде - то в обложеному Маріуполі. На узбережжі Одеської або Миколаївської області це малоймовірно - оскільки по російському флоту буде завдано такого ж нищівного удару, як і по крейсеру "Москва".

Тим часом росіяни самі вже зливають у Мережу фото загибелі крейсера "Москва", який було підбито влучним ударом ракет "Нептун" увечері 13 квітня приблизно на 100 км південніше Одеси. Фото опубліковані на сервісі "OSINTtechnical". Корабель тоне у світлий час, у спокійне море. Це свідчить про те, що фатальні ушкодження не стали причиною загибелі корабля безпосередньо вночі з 13 на 14 квітня, він затонув вже вдень 14 квітня приблизно на тому ж місці, де й був уражений ракетами. Тобто, росіяни намагалися врятувати корабель, але не буксирували його у напрямку Криму. Рятувальних плотиків немає - це свідчить про те, що значну частину екіпажу дійсно евакуювали, але ми не можемо стверджувати - скільки саме.

Крейсер має крен на лівий борт. Видно, що йдуть спроби гасити вогонь з судна, яке знаходилось поруч, по правому борту тонучого крейсера.

На кораблі видно велику пробоїну від влучення ракети у кормову частину з рваними краями. Великої носової надбудови з рубкою та баштоподібною щоглою просто немає. Тобто, основні пошкодження були в носовій частині корабля - можливо, здетонували одна чи декілька ракет "Вулкан" - "головного калібру" крейсера з 16 ракет, пускові установки яких були розташовані на верхній палубі. Також видно, що всі отвори - іллюмінатори, пробоїни тощо по всьому кораблю обгорілі. Це означає масштабну пожежу в корпусі, від якої всередині корабля в його надводній частині вигоріло буквально все. Можливо, навіть, вигоріли без вибуху й детонації зенітні ракети С-300. 

Так чи інакше, крейсер загинув в результаті фатальних ушкоджень від пожежі та детонації боєкомплекту, спричинених вдалими влученнями ракет "Нептун". Про самі ці ракети ми поговорим окремо.

На фронтах ситуація наступна. Росіяни продовжуть накопичувати сили на Донбасі та в Херсонській області. На Донбасі вони ведуть тактичні наступи, але безуспішно. Іх можливий великий наступ може відбутися до 24 квітня - якщо у них вистачить для цього сил. В Херсонській області вони намагаються знову вийти на адміністративні кордони регіону - що свідчить про те, що окупантів раніше відкинули вглиб до Херсону від Миколаївської та Дніпропетровської областей. Напередодні ввечері було завдано ракетно-артилерійського удара по російським позиціям на аеродромі в Чорнобаївці на околицях Херсону - це вже в 16-й раз за останній час. Також напередодні в результаті контрнаступу було звільнено декілька населених пунктів у Харківській області, з яких росіяни раніше вели обстріли Харкова. 

Але слід зазначити, що у росіян зараз все настільки погано, що вони перекидають свою військову техніку з Сирії на борту суден, які були помічені в протоці Босфор. Хоча російським військовим кораблям там проходити заборонено, але це поки що не стосується цивільних суден під російським прапором. Тим часом сама росія майже повністью блокується з транспортної точки зору - адже вхід до її портів торгівельним суднам став заборонений через оголошення російських територіальних вод воєнною зоною. а російським суднам забороняють вхід до майже всіх портів Європи. Заблоковані сухопутні кордони росії з Європою, а також більшість повітряного сполучення. 

І хоча сил у росії ще багато, але час працює на поразку агресорів. З кожним днем їх становище погіршується і зараз складається така ситуація, коли навіть можливі успіхи росіян на фронті не покращать їх стратегічної ситуації. Остаточна перемога України - лише питання часу та постачання зброї з-за кордону - і цей процес посилюється.

comments powered by HyperComments