Від російської атаки дроном в Херсоні загинули волонтери

П'ятниця, 16 серпня 2024, 11:01
Внаслідок російського нападу з дрону по волонтерському центру 14 серпня загинули двоє співробітників міжнародного благодійного фонду, один з яких одесит.
Від російської атаки дроном в Херсоні загинули волонтери

14 серпня росіяни скинули з дрону вибухівку прямо по автоцистерні-водовозу, яка в цей час привезла питну воду для мешканців Херсону.

Внаслідок удару отримав поранення, несумісні з життям, водій вантажівки, який помер по дорозі у місцеву лікарню. Це один чоловік отримав дуже важкі поранення, медики наступного дня не змогли врятувати його життя. Обидва загиблі - співробітники благодійного фонду "Міжнародного Блакитного Півмісяця" (IBC), який ще з моменту знищення російськими окупантами Каховської ГЕС 6 червня 2023 р. забезпечує херсонців питною водою.

Також через цей удар були поранені ще понад 10 людей.

Координатор системи ООН в Україні та Гуманітарний координатор Матіас Шмале засудив удари по Куп'янську та Херсону 14 серпня 2024 року. Внаслідок ударів гуманітарні працівники благодійного фонду IBC Ukraine загинули, а ADRA Ukraine - отримали поранення. 

Сам благодійний фонд IBC глибоко засуджує варварський напад на гуманітарну команду та просить солідарності і допомоги у всесвітньої спільноти

"Українська команда гуманітарних працівників фонду IBC, в тому числі херсонський польовий координатор Владислав Завтур 
 та водій водовоза Андрій Студінський з потрапили під обстріл вчора вдень під час спроби наповнити питною водою ємність у гуманітарному пункті для цивільного населення у східноукраїнському місті Херсоні." - йдеться у заяві фонду IBC 

 «Напад стався, коли команда наповнювала цистерну водою в місті свіжої питної води для населення», – повідомляє Реджеп Юкер, президент Міжнародного фонду допомоги та розвитку Блакитного півмісяця (IBC). 

«Ми сумуємо разом із родинами загиблих і зараз поруч з ними.  При цьому ми приголомшені та шоковані тим, що працівники гуманітарної допомоги стають мішенню військової атаки, намагаючись допомогти постраждалому населенню», — додав Реджеп Юкер. - «Ці нелюдські напади на цивільні цілі та постійне ігнорування міжнародного гуманітарного права має припинитися.  Ті, хто допомагають іншим у найбільшій потребі, не повинні стати ціллю» 

Разом із німецькою партнерською організацією Action Medeor IBC зараз працює над тим, щоб забезпечити психологічну підтримку сімей загиблих. У той же час, також організовується психологічна підтримка для команди IBC. «Родини, друзі та  тепер колеги можуть розраховувати на нашу солідарність.  Ми нікого не залишаємо на самоті», - підкреслює Юкер. 

Фонд IBC зараз оперує кількома пунктами роздачі питної води в Херсоні, які регулярно наповнюються питною водою автоцистернами. З початку роботи у цьому напрямку понад 3000 тонн питної води  було роздано постраждалому населенню лише в центрі Херсона. Гуманітарну допомогу фінансує Action Medeor, німецька організація-партнер IBC. 

 «Ми твердо підтримуємо наших партнерів і засуджуємо смертоносний напад на гуманітарних працівників у 
 найсуворіші можливі умови», — говорить Сід Перувемба, речник правління Action Медеор. -  «Ніщо не може виправдати насильство проти гуманітарної допомоги громадянського суспільства. Зараз ми думаємо про родини та колег, яким ми також пообіцяли підтримку Німеччини».

 

 

comments powered by HyperComments