Повітряні удари по Одесі: оперативна інформація за 7 жовтня (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Пятница, 7 октября 2022, 12:12
Інформуємо про основні події в Одесі, на Чорному морі та на фронтах 7 жовтня. Що ми побажаємо російському президенту у його ювілей. Йде вже 227-й день Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників.
Повітряні удари по Одесі: оперативна інформація за 7 жовтня (ВІДЕО)

За останні півтори доби Одесу і Одеську область, а також Миколаївську область постійно атакують російські дрони-камікадзе іранського виробництва. Так, в ніч з 5 на 6 жовтня було збито 9 таких безпілотників, з яких 7 над Миколаївською областю, а 2 над Одеською. Потім в першій половині дня 6 жовтня збили ще три дрони над морем - вони летіли до Миколаївської області. А вже увечері 6 жовтня під час чергової повітряної тривоги загалом над Україною зенітники знищили 5 дронів різного типу - три камікадзе над Одеською областю та по одному розвідувальному та ударному дрону над Миколаївською та іншими областями. 

Росіяни використовують такі дрони-камікадзе, які ефективні лише проти стаціонарних цілей та дуже легко знищуються зі звичайної зенітної артилерії та навіть з кулеметів через їх відносно низьку вартість та через вичерпання запасів ракет.

З моря Одесі та іншим містам України загрожують ті ж самі 5 російських кораблів - 3 надводних та 2 субмарини. Але станом на 7 жовтня росіяни збільшили загальний склад свого оперативного з'єднання чорноморського флоту до 12 кораблів та катерів загалом. Тут слід зауважити, що ці кораблі, особливо ракетні, вже декілька днів бовтаються у морі - і не намагаються здійснювати обстрілів.

Ще про море. Вчора ми показували корвет "Гетьман Іван Мазепа", який будується для ВМС України. Зараз він ошвартований біля причалів верфі RMK у портовому терміналі Тузла в Стамбулі.

Продовжуються постійні обстріли українських міст з артилерії та ракетами. За останню добу росіяни завдали 8 ракетних та 15 авіаційних ударів, здійснили понад 70 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Три крилатих ракети Х-22 противника не долетіли до цілей. Від ворожого вогню постраждали об’єкти та цивільне населення більш ніж 25 населених пунктів. Зокрема удари по Харкову, Запоріжжю, Миколаєву та Нікополю зроблено виключно з метою знищення цивільних помешкань та критичної інфраструктури міст.

На фронтах ми, судячи з карт Deepstate, бачимо, що 6-7 жовтня наступ ЗСУ до Луганської області на сході та у Херсонській області трохи припинився, хоча ми бачимо невелике просування вперед. На півдні, скоріш за все, після успіхів останніх днів українські війська знову вчасно зупиняються та перегруповуються перед черговим ударом. Тут звільнено за останні дні більше 400 кв. км території України. На сході росіян скоро будуть виганяти з Кремінної та Сватового - це очевидні напрямки продовження наступу ЗСУ. Натомість росіяни самі намагаються штурмувати українські позиції в Донецькій області біля Бахмуту та Авдіївки.

Одночасно самі росіяни чекають ще одного наступу армії України у Запорізькій області. Також про щось подібне каже британська розвідка, яка прогнозує удар ЗСУ у напрямку Маріуполя та Бердянська з метою визволення цих великих портових міст та розсічення окупаційної російської армії на дві частини. Тим часом у США натякають, що армія України до кінця листопада звільнить Херсон - до зимових холодів та задля того, щоб раз та назавжди закрити тему з навіть суто теоретичними планами росіян наступати на Миколаїв та Одесу.

Також цікаво, що The Wall Street Journal повідомляє, що Україна внаслідок стрімкого наступу у Харківській області захопила величезну кількість російської зброї у вигляді трофеїв. Загалом за час війни Україна захопила більше російських трофеїв, ніж отримала зброї від США та інших західних держав. Щонайменше, це 460 російських танків, 92 самохідні гаубиці, 643 бронемашини і 44 РСЗВ - і це більше кількісно, ніж надали союзники.

Вже прийнятий восьмий пакет європейських санкцій проти росії. Головне в ньому - обмеження цін на нафту та заборона купувати російську нафту навіть через посередників. Крім того, новий прем'єр-міністр Великобританії Ліз Трасс вже закликає Європу взагалі відмовитися від закупівель російських енергоносіїв. Це зараз зробити дуже легко, оскільки обидві труби газопроводу "Північний Потік" виведені з ладу, "Південний Потік" закрила Туреччина. А росіяни пропонують постачати газ по начебто неушкодженим трубам газопроводу "Північний Потік 2", який ще наприкінці 2021 р. заборонили вводити до експлуатації у Європі. Це такий натяк з боку росії про те, що вона наполягає на введенні "Північного Потоку 2" та заради цього навіть сама здійснила теракти на трубах "Потоку 1". І це підтверджується дивною активністю російських підводних човнів та підводних апаратів у західній частині Балтійського моря.

Сьогодні відзначає день народження російський президент путін. Від всієї душі побажаю йому ані дня більше. Саме сьогодні можливі посилені повітряні та ракетні удари по нашим містам. А у якості подарунка колеги з британського видання The Sun вже оприлюднили чотири можливих сценарія відповіді НАТО на можливий російський ядерний удар. Як максимум, це може бути удар у відповідь безпосередньо по москві та іншим центрам прийняття рішень - в тому числі по бункеру, де переховується путін. Також це може бути удар по російським окупаційним частинам на фронті або удар по Криму - у вигляді ударів обмеженого масштабу, можливо тактичними зарядами. Також розглядається і варіант удару з метою знищення одним залпом всього російського чорноморського флоту. Втім, реальної можливості завдати ядерний удар у росії немає. Він не може бути раптовим - тому що переміщення всіх боєголовок ретельно відстежують. А оскільки останній раз росіяни проводили випробування своєї ядерної зброї ще у 1990-х рр., то реальний її стан зараз невідомий.

comments powered by HyperComments