Сьогодні так і не запустили рух потягів з Одеської області до Молдови по лінії Березино - Басарабяска

Четверг , 16 марта 2023, 14:04
Заплановане на сьогодні 16 березня повноцінне відкриття руху потягів по відбуваній ще у серпні минулого року залізниці Березино - Басарабяска між Молдовою та Одеською областю так і не відбулося. В "Укрзалізниці" запеняють про повну готовність зі свого боку.
Сьогодні так і не запустили рух потягів з Одеської області до Молдови по лінії Березино - Басарабяска

Запуск руху вантажних потягів через прикордонний перехід Березино - Басарабяска знову відклали мінімум на тиждень. Про це йшлося 16 березня під час наради "Укрзалізниці" із представниками аграрного ринку 16 березня, передає Rail.insider.

Зауважимо, що раніше розглядалася можливість початку вантажного руху через прикордонний перехід Березино - Басарабяска саме сьогодні, 16 березня, однак запуск знову відклали.

Як пояснив заступник директора департаменту комерційної роботи "Укрзалізниця" Валерій Ткачов, за тиждень (орієнтовно 22–23 березня) запланована зустріч із митниками та представниками ДП "Залізниця Молдови". І там має остаточно вирішуватися це питання.

Також Ткачов підкреслив повну готовність "Укрзалізниці" до запуску і навіть розповів про підготовку оновлених графіків руху. "Тобто до 22 березня рух не буде відкритий. ... З нашого боку усе готове, усе є. Листи та звернення направлені, і ми чекаємо, коли узгодяться молдовською стороною і контролюючими органами роботи по цьому стику. Ми готові працювати, готові змінити, навіть вже пробували змінити план формування під цей перехід, але, на жаль, змушені чекати підтвердження молдовської сторони".

Залізницю від станції Березино в Одеській області до станції Басарабяска у Молдові протяжністю 23 км віднгвили у серпні 2022 року. До цього вона була демонтована з 1997 року. Питання відновдення даної лінії, яке ми підіймали з 2017 року, давало можливість у мирний час для більш швидкого та дешевого залізничного сполучення з портом Рені. А у воєнний час через ряд обмежень внаслідок російських обстрідів це єдина моливість сполучення всієї залізничної інфраструктури на півдні Одеської області від Ізмаїду до Білгорода-Дністровського з українською залізницею транзитом через Молдову. Наразі залізничний транзит українських вантажів через Молдову йде лише до порту Рені.

Окрім того, відновлена лінія від Березино до Басарабяски у перспективі дає змогу подовжити маршрут потяга Київ - Кишинів аж до Ізмаїлу через Басарабяску та Арциз і таким чином відновити хоча б так перерване через воєнні дії сполучкння з півднем Одеської області.

comments powered by HyperComments