Одеська залізниця запустила сьомий рейс "Гайворонського експресу" з паровозом

Фото: Олег Заблудовський  |  Понедельник , 16 января 2023, 16:16
14 січня на Гайворонській вузькоколійці Одеської залізниці відбувся сьомий за останні часи ретро-тур під назвою "Гайворонський експрес".
Одеська залізниця запустила сьомий рейс "Гайворонського експресу" з паровозом

Загалом, туристичні ретро-тури на Гайворонській вузькоколійці, що відноситься до регіонального філіалу "Одеська залізниця" "Укрзалізниці", стали вже доброю традицією та проводяться щомісячно. Зазвичай, ретро-потяг з паровозом ходить у суботу, коли за рокзладом немає "денного" звичайного пасажирського рейсу вузькоколійкою за маршрутом Гайворон-Рудниця.

Останній такий рейс відбувся 14 січня, без нашої безпосередньої уваги. Цікавинкою, на відміну від останніх рейсів, була зимна сніжна погода, яка зробила місцеві пейзажі в поєднанні з паровозом особливо мальовничими.

У ретро-турі взяли участь близько 100 туристів зі всієї України, зокрема навіть жителі Миколаєва, Запоріжжя і Полтави. Традиційно, гостів зустрічали веселими українськими піснями й танцями у саму Гайвороні, частували гарячою ухою та кулішем на березі Південного Бугу, а на станції Бершадь місцеві жителі влаштували справжнє театралізоване дійство з посіванням на честь свята Маланки.

Наступна подорож "Гайворонським експресом" запланована на 18 лютого. Слідкуйте за анонсами заходів, магічна атмосфера — гарантована!

У відеосюжеті - минулий "різдвяний" рейс "Гайворонського експресу" 24 грудня.

Зараз вузькоколійка з вузловою станцією Гайворон є єдиною діючою вузькоколійною залізницею в Україні. Ро даній вузькоколійній залізниці курсує два щоденних пасажирських приміських потяги між Гайвороном та Рудницею. Вантажного руху немає. Також ведеться поступовий ремонт та розчищення колії від Гайворону до Голованівську для запуску руху цієї осені, де рух потягів було припинено ще на початку 2019 року. 

Наявний рухомий склад зараз складає 4 тепловози ТУ-2, один паровоз та 6-7 пасажирських вагонів "Пафаваг". Також на вузькоколійку привезли ще два капітально відремонтованих вагони марки ПВ-40, однак вони поки що не задіяні у перевезеннях.  Діючий потяг має у своєму складі 3 вагони. Другий денний потяг складається з одного-двох вагонів. Також є унікальна автодрезина, виготовлена з радянського лімузину "ЗІМ".

comments powered by HyperComments