За травень судноплавство "зерновим коридором" з портів Одеської області значно скоротилося

Вторник , 6 июня 2023, 09:20
Протягом травня 2023 року інтенсивність судноплавства з портів Одеса і Чорноморськ за "зерновим коридором" скоротилася у два рази, а порт Південний взагалі заблокований.
За травень судноплавство "зерновим коридором" з портів Одеської області значно скоротилося

Кількість суден, які вийшли з українських морських портів у межах Ініціативи щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування Чорним морем, скоротилася у травні 2023 року удвічі порівняно з квітнем — минулого місяця зерновим коридором пройшли лише 33 судна. Про це заявив речник ООН Стефан Дюжаррік, передає Reuters.

"Організація Об’єднаних Націй стурбована постійним уповільненням виконання Чорноморської зернової угоди. Лише 33 судна вийшли з українських портів у травні, менше половини кількості, яка спостерігалася у квітні”, — повідомив Дюжаррік.

Загальний обсяг експорту у травні становив 1,3 млн тонн зерна та інших продуктів харчування. Це менше половини порівняно з попереднім місяцем. Дюжаррік наголосив, що це дуже серйозна ситуація, і ООН взаємодіятиме з усіма сторонами для повного виконання домовленостей.

30 та 31 травня через саботаж представників Росії у Спільному координаційному центрі (СКЦ) було зареєстроване для інспекції лише одне судно на порт Чорноморськ, тоді як інші сторони СКЦ погодили захід десяти суден у три порти, а з 1 червня Росія взагалі відмовилася реєструвати вантажні судна у межах зернового коридору.

В черзі на інспекцію в територіальних водах Туреччини очікують 50 суден, на які має бути завантажено 2,4 млн тонн продовольства для світу.

28 травня з портів Одеса і Чорноморськ вийшли чотири балкери після майже десятиденної перерви, пов’язаної з блокуванням Росією роботи зернового коридору.

17 травня Україна, ООН, Туреччина і Росія домовилися про продовження дії Ініціативи щодо безпечного транспортування агропродукції через Чорне море ще на два місяці. 19 травня Спільний координаційний центр (СКЦ) у Стамбулі відновив інспекції суден, які рухаються до портів Одеса та Чорноморськ у рамках Ініціативи щодо безпечного транспортування агропродукції через Чорне море, проте рух до найбільш глибоководного порту «Південний» продовжує блокуватися представниками Росії.

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця заявляв на засіданні Ради Безпеки ООН, що Росія вдає, ніби має збитки від Чорноморської зернової ініціативи, хоча насправді вдвічі збільшила експорт свого зерна.

З початку дії «зернової ініціативи», за даними ООН, з українських портів у Чорному морі відправлено 959 суден, які транспортували до країн Африки, Азії та Європи 30,6 млн тонн агропродукції, у тому числі кукурудзи — 15,5 млн тонн, пшениці — 8,4 млн тонн, соняшникової олії — 1,5 млн тонн.

comments powered by HyperComments