Україна встановила експортний рекорд за час війни

Среда , 1 мая 2024, 14:14
Всіма транспортними шляхами, передусім через морські порти Одеської області, за квітень 2024 року Україна змогла забезпечити рекордний за час війни обсяг експорту - понад 13 мільйонів тон вантажів.
Україна встановила експортний рекорд за час війни

Україна встановила новий рекорд експорту товарів за час повномасштабної війни, експортувавши в квітні 13,1 млн тонн вантажів на 3,3 млрд доларів.  Ця цифра навіть вища, ніж рівень довоєнного лютого 2022 року. Про це повідомила міністр економіки Юлія Свириденко.

"Україна вийшла на довоєнний рівень експорту. Це абсолютний рекорд за весь час повномасштабної війни. До прикладу, у березні експорт становив 11,8 млн тонн, у січні - 12 млн тонн. Що важливо - ця цифра вища, ніж рівень довоєнного лютого 2022 року. Тоді ми експортували 12,8 млн тонн", - наголосила вона.

За словами Свириденко, зростанню показників сприяло відкриття альтернативного морського коридору, яким зараз експортують зерно, метал та інші товари. Морський коридор також дозволив частково компенсувати втрати в економіці внаслідок блокади польсько-українського кордону.

"Ще одним важливим рішення для збільшення обсягів експорту стало запровадження унікального механізму страхування суден від воєнних ризиків. Торік Україні разом із британським урядом та пулом 14 страхових компаній вдалося створити механізм UNITY для суден, які користуються українським морським коридором. Спершу він діяв лише на агропродукцію, але ми розширили його на всі невоєнні вантажі", - наголосила вона.

"Додало до зростання і розширення пропускної здатності Ліній Солідарності, передусім з Молдовою і Румунією. І покращенням умов транспортування вантажів залізницею до дунайських портів", - підсумувала міністр економіки.

comments powered by HyperComments