США планують інвестиції у морські порти Одеської області

Вторник , 23 января 2024, 11:16
В інтересах США та країн Європи допомогти Україні розвивати морський експорт з портів Великої Одеси - власне, Одеси, а також Чорноморська і Південного.
США планують інвестиції у морські порти Одеської області

Підтримка української економіки, зокрема, морського експорту не менш важлива, ніж військова допомога. Про це заявила спецпредставниця США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер виданню The Hill. «Агресивна війна рф становить серйозну загрозу не лише для України, а й для США та всієї Європи, нашої економічної безпеки і самих ідей свободи та демократії, які тримають світ разом», — зазначила Пріцкер.

Відповідно до заяви спецпреставниці, економічна стійкість є основним принципом військових зусиль України, а безпека та економіка утворюють подвійну спіраль, переплетену в зусиллях перемогти росію на полі бою. «Подумайте про Чорне море. Якщо ми зможемо поєднати інвестиції в інфраструктуру, оборону й приватний сектор, ми допоможемо Україні збільшити експорт зерна та сталі до 8 мільйонів тонн на місяць. Це може залучити до державного бюджету України до 5 мільярдів доларів на рік, зменшивши її залежність від міжнародної підтримки», — вважає політик.

Пріцкер наполягає, що безпековий та економічний пакети США складають «ядро підтримки України». Так, якщо Конгрес США схвалить фінансування України на 11,8 млрд доларів, Київ зможе залучити втричі більше коштів від інших донорів. 

Московія з липня 2023 р. спрямувала зусилля на руйнування української економіки, аби домогтися того, чого не може досягти на полі бою. Кремль робить усе можливе, щоб відрізати Україну від світових ринків зерна, сталі, технологій та енергоносіїв. Попри це, росіянам не вдалося зломити українських військових узимку, а їх флот зазнав стратегічної поразки і не наважується на якісь дії проти судноплавства і морських портів Одеськоїї області..

comments powered by HyperComments