Українські порти втратили до 40% потужностей

Понедельник , 16 октября 2023, 11:37
Внаслідок російських повітряних ударів починаючи з липня 2023 року українські порти, під яким слід розуміти морські та дунайські порти в Одеській області, втратили до 40% своїх потужностей з перевалки експортних вантажів.
Українські порти втратили до 40% потужностей

З моменту припинення у середині липня дії Чорноморської зернової ініціативи, розірваної росіянами, війська росії здійснили 17 масованих атак українську припортову інфраструктуру, що призвело до зниження на 40% експортного потенціалу портів. Про це заявив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

"17 масованих атак з моменту виходу Росії з Зернової угоди, зниження на 40% експортного потенціалу портів, майже 300 тис тонн знищеного зерна — це спроба РФ поглибити продовольчу кризу в тих країнах, які залежать від українських продуктів”, — зазначив Кубраков під час візиту прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте до Одеси минулого тижня.

Міністр наголосив, що росія створює загрози для судноплавства в Чорному морі, але українські військові знають як дати відчутну відсіч окупантам. Відповідно, українська сторона змогла створити можливість для роботи тимчасового коридору для цивільних суден. "Ми продовжуємо працювати над розширенням коридору, це наша відповідальність за продовольчу безпеку світу”, — сказав він.

Кубраков додав, що завдяки Чорноморській зерновій ініціативі світ отримав майже 33 млн тонн продовольства, і 60% з цього обсягу отримали країни Африки та Азії. "Хоча потреба світу набагато більша. Україна могла забезпечити щонайменше 57 млн тонн, як би росіяни не стримували зерновий коридор”, — наголосив він.

comments powered by HyperComments