Де саме біля узбережжя Одеської області мможуть розмістити плавучі електростанції

Четверг , 16 февраля 2023, 11:42
Наразі міністерство енергетики шукає локації для розміщення турецьких плавучих електростанцій неподалік від берегів Одеської області.
Де саме біля узбережжя Одеської області мможуть розмістити плавучі електростанції

Україна продовжує обговорювати питання двостороннього співробітництва з Туреччиною, зокрема, використання турецьких плавучих електростанцій для постачання електроенергії. Про це повідомила прес-служба Міністерства енергетики.

"Плавучі електростанції — це можливість забезпечення генерацією певного регіону, це один з елементів децентралізації енергосистеми. Особливо це важливо в умовах, коли Росія продовжує щодня атакувати наші енергооб’єкти”, — сказав міністр енергетики Герман Галущенко на переговорах з послом Туреччини в Україні Ягмуром Ахметом Гюльдере 15 лютого.

Зазначається, що українська і турецька сторони домовилися продовжити перемовини з цього питання, приділивши особливу увагу безпеці плавучих електростанцій та місцям їх розташування неподалік від узбережжя Одеської області.

У січні державний енерготрейдер АТ «Енергетична компанія України» (ЕКУ) підписав меморандум про взаєморозуміння з турецькою Karpowership щодо використання плавучих ТЕС потужністю 500 МВт в інтересах України. В рамках співпраці розглядаються у тому числі варіанти розташування суден-електростанцій біля берегів Молдови та Румунії, приєднання до їх електромереж та передачі струму до енергосистеми України через міждержавні лінії електропередачі.

Karpowership має вісім доступних суден, які разом можуть генерувати до 2 гігават електроенергії. Цього достатньо, аби забезпечити живленням приблизно 5 млн будинків. Найбільше судно компанії має потужність 500 МВт. Судна під’єднують бортову електростанцію до берегової мережі, використовуючи близько кілометра кабелів.

comments powered by HyperComments