"Зерновим коридором" з портів Одеської області відправили вже 687 суден (ВІДЕО)

Понедельник , 30 января 2023, 12:39
З морських портів Одеської області за час дії "зернового коридору" вийшли в море 687 суден, на яких експортували майже 19 мільйонів тон української аграрної продукції.
"Зерновим коридором" з портів Одеської області відправили вже 687 суден (ВІДЕО)

Починаючи з серпня 2022 року в рамках дії "зернового коридору" морські порти Одеса, Чорноморськ та «Південний» відправили 687 суден, які експортували 18,9 млн тонн агропродукції до країн Азії, Африки та Європи. При цьому у міністерстві інфраструктури зазначили, що за умови стабільного функціонування "зернового коридору" цей показник мав би становити понад 28 млн тон.

За останній тиждень з 23 по 29 січня з портів Одеської області вийшли в море 18 суден з 664 тис. тонн продовольства. Це на третину менше за обсягами експорту ніж за позаминулий тиждень. Зокрема, 60 тис. тонн пшениці відправлено до Кенії, 56 тис. тонн — до Бангладешу, 60 тис. тонн української олії — до Індії.

У Босфорі російська сторона в СКЦ продовжує блокувати реалізацію ініціативи та штучно збільшувати чергу з суден. Станом на понеділок, 30 січня, на проведення інспекції в територіальних водах Туреччини очікують 117 суден: 92 — на захід в порти під завантаження, а 25 — вже з агропродукцією. За минулий тиждень відбулось тільки 20 інспекцій при мінімально необхідних 84.

Гальмується також реєстрація суден для участі в ініціативі: з понад 80 заявлених суден щоденно росіяни без пояснення причин реєструють в середньому тільки 2-3 судна.

"Зберігається критично низький показник виходу суден з портів — 2,5 судна на добу. Це показник, який був ще на початку роботи «Зернової ініціативи», коли обсяги експорту були незначні. Водночас кількість суден, які проходять інспекцію в Босфорі і отримують дозвіл рухатися під завантаження в українські порти, також не перевищує трьох суден на добу”, — наголосили в МІУ.

Ці фактори гальмують реалізацію "Зернової ініціативи": спостерігаємо зниження обсягів експорту майже на 30% в порівнянні з попереднім місяцем, а отже світ недоотримує агропродукцію в потрібному обсязі. Переважна більшість країн отримують її з величезними затримками в часі через простої суден в Босфорі. Очікуємо на реакцію партнерів по «Зерновій угоді» — Туреччини та ООН”, — наголосили в МІУ.

Наразі в портах Одеської обласі під обробкою перебуває 21 судно. На них завантажують майже 1 млн тонн української агропродукції. Крім того, зерновим коридором у напрямку українських портів рухаються три судна під завантаження.

Станом на 26 січня в рамках зернової ініціативи морські порти Одеської області відправили 675 суден із вантажем 18,4 млн тонн агропродукції до країн Африки, Азії та Європи.

comments powered by HyperComments