Як росіяни гальмують судноплавство з портів Одеської області (ВІДЕО)

Пятница , 9 декабря 2022, 13:58
За словами президента України, судноплавство "зерновим коридором" з портів Одеської області навмисне гальмується росіянами. Знову накопичилися черги з суден, які чекають на інспекцію після виходу з портів "Великої Одеси" та на шляху до них під завантаження.
Як росіяни гальмують судноплавство з портів Одеської області (ВІДЕО)

Внаслідок того, що росія навмисно гальмує роботу зернового коридору зараз час очікування суден на інспекцію під час руху "зерновим коридором" збільшується до 3-5 тижнів і щомісяця недоекспортовується кілька мільйонів тонн української агропродукції. Про це заявив Президент України Володимир Зеленський.

"Зараз понад 13 млн тонн агропродукції на експорт, а можемо дати ще десятки мільйонів тонн. Наші порти, задіяні в експортній зерновій ініціативі, працюють лише на половину потужності. І це лише тому, що Росія гальмує реалізацію експорту, тримає судна в очікуванні інспекцій. Станом на сьогодні більш як 80 суден очікують”, — сказав Зеленський на міжнародному форумі TRT World Forum, який проходить у Стамбулі.

Він наголосив, що через це сотні тисяч людей у всьому світі отримують менше продовольства, переплачують за продукти харчування, "тому що одна держава шантажує усіх продовольством". "Середній час очікування суден становить 3-5 тижнів. Через це щомісячно недоекспортовується 2-3 млн тонн української агропродукції”, — сказав Президент.

Він переконаний, що є потенціал для розв’язання цієї проблеми, зокрема якщо ліквідувати кілька напрямків агресії Росії проти України і гарантувати безпеку Миколаївській області та її портам, що стане ще одним кроком для гарантування глобальної продовольчої безпеки. Зеленський додав, що не було б жодної продовольчої кризи у світі, якби російський флот не заблокував у Чорному морі українські порти.

Російська війна проти України проявила цінність стабільності в нашому з вами регіоні. Це одна з історичних помилок російського керівника — своєю божевільною агресією він довів лише те, що безпека України і чорноморського регіону є критично важливою для глобальної безпеки, а будь-яка агресія в нашій з вами частині світу, це глобальний злочин”, — зазначив Президент.

Голава держави наголосив, що Україна, Туреччина та ООН спільно зупиняють загрозу голоду, а ініціатива Grain From Ukraine допомагає найбіднішим країнам зберегти стабільність.

Станом на 8 грудня в рамках зернової ініціативи порти Одеської області відправили 531 судно, які експортували 13,3 млн тонн українського продовольства до країн Африки, Азії та Європи.

comments powered by HyperComments