З портів Одеської області експортували вже 10 мільйонів тон вантажів (ВІДЕО)

Четверг , 3 ноября 2022, 10:40
Станом на 3 листопада з морських портів Одеської області "зерновим коридором" вивезли на експорт вже 10 мільйонів тон сільськогосподарських вантажів на 430 суднах.
З портів Одеської області експортували вже 10 мільйонів тон вантажів (ВІДЕО)

"Зерновий коридор" продовжує працювати, хоча росія намагалася заважати цьому.  Наразі через морські порти Одеської області експортовано вже 10 млн. тонн української аграрної продукції, яку відправлено до 43 країн світу.

Поновлення роботи "зернового коридору" відбулося після фактичної заяви Туреччини про одноосібні гарантії безпеки судноплавства до портів "Великої Одеси". Це змусило росію відкликати своє рішення про припиненні участі у "зерновій ініціативі". Також на росії заявили, що це було зроблено після, начебто, надання Україною письмових гарантій не використовувати акваторію "зернового коридору" для бойових дій. В міністерстві закордонних справ України підкреслили, що не надавали жодних додаткових гарантій окрім тих, які відразу підписали ще 22 липня.

Сьогодні, 3 листопада з портів Одеси, Чорноморська та Південного вийшли в море 7 суден з 290 тис. тонн української агропродукції до країн Азії та Європи. Напередодні було погоджено вихід 8 суден.

Серед них "ESENTEPE" з 29 тис. тонн насіння соняшника до Оману та "KEY KNIGHT" з 67 тис. тонн кукурудзи для Китаю.

Загалом за період дії "зернового коридору" починаючи з 1 серпня вже 430 суден вийшли в море. На них експортували 10 млн. тонн українського продовольства до країн Африки, Азії та Європи. Як зазначали раніше, в жовтні обсяги експорту могли б бути вищими на 30-40% якби росія штучно не блокувала інспекції в Босфорі та не намагалася заважати судноплавству взагалі.

Відео на нашому каналі: Об'єднаний координаційний пресцентр сил оборони півдня України

comments powered by HyperComments