Через російський саботаж гальмується судноплавство "зерновим коридором"

Вторник , 25 октября 2022, 10:33
Представники росії штучно гальмують процес судноплавства за "зерновим коридором" в порти Одеської області. Міністерство закордонних справ України вже відреагувало.
Через російський саботаж гальмується судноплавство "зерновим коридором"

Міжнародне співтовариство повинно вимагати від Росії негайно припинити штучні і політично вмотивовані затримки в перевірках суден, що ідуть зерновим коридором з України. Про це ідеться у заяві Міністерства закордонних справ.

З 14 жовтня російські інспектори Стамбульського спільного координаційного центру значно подовжили перевірку суден, які прямують до портів України для завантаження зерном або вже завантажені та прямують до кінцевого пункту призначення. В результаті понад 165 суден застрягли в черзі біля протоки Босфор, і ця кількість продовжує зростати щодня, наголосили у міністерстві.

"У нас є підстави вважати, що зволікання з перевірками Росією суден зернової ініціативи є політично мотивованими. Нещодавно російське керівництво без законних підстав намагалося поставити під сумнів зерновий коридор, вимагаючи нових переваг за згоду Москви продовжити угоду”, — ідеться у заяві МЗС.

Наголошується, що дії Росії підривають глобальну продовольчу безпеку, зокрема в регіоні Глобального Півдня. Затримки з перевірками через політичні амбіції Росії вже не дозволили Україні експортувати додаткові 3 млн тонн зерна, внаслідок чого 10 млн людей в світі не отримали вчасно їжу.

"Ми закликаємо міжнародне співтовариство, зокрема країни Африки та Азії, які покладаються на експорт зернових з України, вимагати від Росії негайно припинити ці штучні затримки в перевірках суден зернового коридору. Ми не повинні дозволити Кремлю тримати мільйони людей заручниками його голодних ігор”, — наголосили в МЗС.

Незважаючи на гальмування та перешкоди дії "зернового коридору" з боку росіян, з морських портів Одеської області вже відправлено 8,8 млн. тон української аграрної продукції на 386 суднах.

Україна також звернулася до Секретаріату Спільного координаційного центру з проханням терміново врегулювати питання затримок з боку Росії, зокрема шляхом збільшення кількості інспекторів в протоці Босфор. На початку жовтня Росія надіслала генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррешу перелік вимог і заявила, що може вийти з угоди про зерновий коридор, якщо вони не будуть виконані. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав це «голодними іграми».

comments powered by HyperComments