Морські новини Одеси: візит Генсека ООН та перспективи ВМС України (ВІДЕО)

Александр Вельможко  |  Пятница , 19 августа 2022, 17:14
Аналізуємо головні морські події в Одесі 19 серпня - це візит Генерального секретаря ООН саме у одеський порт та дії російського флоту, а також перспективи ВМС України.

19 серпня Одесу і, зокрема, одеський порт відвідав генеральний секретар ООН Антоніу Гутьєрреш. Його супроводжував міністр інфраструктури Олександр Кубраков. А наше вчорашнє припущення про можливість приїзду до Одеси президентів Туреччини Ердогана та України Зеленського разом з Гутьєррешем виявлось хибним. Жаль. 

На причалі одеського морського вокзалу Гутьєрреш подивився, як закінчується навантаження майже 10 тисяч тон пшениці на балкер-зерновоз. Тут Генсек ООН підкреслив, що в нинішніх умовах відкриття судноплавства "зерновим коридором" - дуже важливий крок для України та тих країн, які повністю залежать від імпорту продовольства. Також він заявив, що буде продовжувати роботу для забезпечення миру та глобальної продовольчої безпеки. "Сьогодні Одеса — це більше ніж торгове місто та порт, це приклад того, що може зробити світ, якщо буде робота спільно заради спільної мети ".

Сам міністр інфраструктури Олександр Кубраков розповів, що на сьогодні з портів Одеської області вже вивезено більш як 630 тисяч тон зерна та олії - на 25 суднах. Під завантаженням стоїть 10 суден в трьох портах - Одеса, Південний та Чорноморськ, в останньому більше всього. Ще 40 суден дали заявки на заходи в українські порти. За словами міністра, зараз йде робота по доведенню загальних обсягів експорту до 3-5 мільйонів тон на місяць.

Тепер щодо дій російського флоту. На ранок 19 серпня у Чорному морі перебували до 10 російських кораблів та катерів, в тому числі два з ракетами - це ті ж самі фрегат "Адмирал Эссен" та корвет "Ингушетия", що й вчора. Всі вони, як завжди останнього часу, не відходять від берегів Криму. Ось, до речі, чудовий кадр патрульного корвету типу 22160 неподалік від Севастополя. В Азовському морі - ще 4 кораблі та катери. За даними британської розвідки, більше половини літаків морської авіації чорноморського флоту росії виведені з ладу або навіть знищені. 

Давайте подивимось на дислокацію флоту росії у Новоросійську. Біля причалу тамтешньошо морського вокзалу стоїть старий крейсер-музей "Михаил Кутузов", новий патрульний корвет "Сергій Котов", морський буксир. А також захоплений росіянами у Азовському морі український бронекатер "Акерман" типу "Гюрза-М". Катер стоїть у жалюгідному стані, заіржавілий, з відкритими люками. Його росіяни демонструють як трофей на своєму технічному форумі "Армія-2022".

Тепер трохи про ВМС України. Вчора я вже казав про найменування на честь гетьмана Івана Мазепи нового корвета для ВМС України, який зараз будується у Туреччині. Указ президента про присвоєння назви став символічним - як раз у день візиту до України президента Туреччини Ердогана. Також це одночасно підкреслює і давні відносини самого Мазепи з Туреччиною, і нинішні відносини України і Туреччини

Корпус цього корвета ще наприкінці минулого року був майже готовий - і на першу половину 2022 року планувався спуск його на воду із подальшою добудовою та включенням до складу флоту у 2024 році. Такі корвети, яких вже збудовано чотири одиниці для турецького флоту, мають водотоннажність 2300 т, довжина 99,5 м, швидкість до 29 вузлів. Корабель оснащений бойовою інформаційною системою GENESIS, 8 протикорабельними ракетами "Гарпун", зенітно-ракетним комплексом ближньої дії (до 9 км). а також має ангар та злітний майданчик для вертольота. За водотоннажністю та бойовими можливостями такі корвети близькі вже до невеликих фрегатів.

За минулорічним контрактом замовлено будівництво чотирьох-п'яти кораблів даного типу. Планувалося, що корпус першого корвета разом з головною енергетичною установкою буде збудовано у Туреччині. Однак остаточна добудова, та оснащення системами електроніки та озброєння планувалося вже на одному з кораблебудівних заводів Миколаєва. Всі інші кораблі даного типу плановалося будувати повністю в Україні. Однак, зараз, у Миколаєві займатися будівництвом кораблів неможливо через всім зрозумілі причини. Тому, скоріш за все, умови контракту будуть переглянуті. І, як мінімум, перший корвет "Гетьман Мазепа", буде, найімовірніше, повністю збудований у Туреччині до повної готовності. 

Також сьогодні командуючий ВМС України віце-адмірал Андрій Неїжпапа провів телефонну розмову з Першим Морським Лордом Великобританії (фактично морським міністром та головнокомандувачем Королівського флоту) адміралом сером Беном Кі. Останній запевнив у повній підтримці України з боку Великобританії, в тому числі у питанні безпеки на Чорному морі. Нагадаю, що зараз у Великобританіх проходять навчання екіпажі двох переданих ВМС Україні британських мінних тральщиків типу "Сендаун" та йде будівництво ракетних катерів. Однак, ці кораблі та катери зможуть пройти до України пізніше, коли для ВМС України буде офіційно відкрито протоку Босфор, яка зараз закрита для всіх військових кораблів воюючих країн (це Україна та росія) та всіх кораблів нечорноморських країн.

comments powered by HyperComments