Перше судно, що вийшло з Одеси, йде біля берегів Румунії (ВІДЕО)

Вторник , 2 августа 2022, 09:24
Балкер "Razoni", який напередодні відкрив судноплавство воєнного часу з Одеси, зараз прямує до Босфору біля берегів Румунії.
Перше судно, що вийшло з Одеси, йде біля берегів Румунії (ВІДЕО)

За даними сервісу Marinetraffic, завантажений 26 тисячами тон кукурудзи балкер "Razoni", який вранці 1 серпня вийшов у море з Одеси, протягом дня подолав у супроводі українського буксира обумовлений безпечний коридор у напрямку до територіальних вод Румунії. Станом на 23 годину 1 серпня судно перебувало вже біля узбережжя Румунії приблизно між зовнішним рейдом Суліни та траверзом порта Констанца. Порт призначення балкеру - Тріполі у Лівані. А сьогодні очікується, що "Razoni" вже підійде до турецького узбережжя біля Босфору.

Це було перше торгівельне судно, яке вийшло в море з Одеси з початку війни та фактично встановленою росією морської блокади. 

Вихід у море цього судна з Одеси стало своєрідним "тестом" на спроможність підписаних 22 липня у Стамбулі домовленостей про відновлення морського зернового експорту з українських морських портів Одеської області. Судячи з того факту, що балкер вже подолав небезпечний район, росіяни не наважаються порушувати свою частину угоди, яку вони підписали під гарантії Туреччини та ООН. 

У відеосюжеті - аналіз морської ситуації станом на вечір 1 серпня.

Гарантом безпеки для судноплавства у північно-західній частині Чорного моря, між портами "Великої Одеси" та румунськими водами, виступає Туреччина. І саме для контролю обстановки в даному районі ще наприкінці липня у Чорне море увійшли декілька бойових кораблів турецького флоту, зокрема два фрегати та мінний тральщик.

Тим часом міністр закордонних справ Великобританії Ліз Трасс вже офіційно попередила росію про неприпустимість подальших ракетних ударів по Одесі та іншим портовим містам, через які почався і буде проходити морський зерновий експорт. Також відправлення суден вже отримали підтримку блоку НАТО.

Таким чином, сподіваючись на успіх першого рейсу та міжнародну підтримку, в міністерстві інфраструктури України вже чекають на відправлення з Одеси та Чорноморська інших 9-10 вже навантажених суден с зерном, а також ще 6 з порту Південний. Також вже на цьому тижні очікується прибуття до наших портів порожніх балкерів під завантаження зерном.

comments powered by HyperComments