Морські новини Одеси: відновлення судноплавства та приїзд Зеленського (ВІДЕО)

Александр Вельможко  |  Пятница , 29 июля 2022, 16:16
Всі зацікавлені сторони намагаються відновити судноплавство з українських портів. Сьогодні задля цього до Одеси та Чорноморську приїхали президент України Володимир Зеленський та посли країн "великої сімки". Дивимось, як розвивалася ситуація протягом останніх днів.
Морські новини Одеси: відновлення судноплавства та приїзд Зеленського (ВІДЕО)

Спочатку нагадаю про головне. Ще 22 липня, тиждень тому, ООН та три держави (Україна ,Туреччина та росія) підписали дві тристоронні угоди про відновлення судноплавства з українських портів та фактичне зняття морської блокади з Одеси. Одну угоду підписали Україна, Туреччина та ООН, другу - Туреччина, ООН та росія. Тому саме Туреччина та ООН є гарантами виконання цих угод. І реальне відновлення судноплавства та морського експорту зерна з України є не лише глобальним зовнішньополітичним питанням, а й питанням особистого престижу президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана - якщо вдасться, то він крутий світовий лідер, якщо не вдасться - то просто лох. 

Саме останню тезу намагалася і намагається досі просунути росія, яка буквально наступного дня після підписання цих угод здійснила зухвалу атаку порту Одеси 23 липня. Цікаво простежити, як змінювалася російська точка зору. 

Спочатку росіяни не казали нічого. Потім вони у своїх російських засобах масової дезинформації розповсюдили слова турецьокого міністра оборони, якому, начебто, росіяни заявили. що це були не вони. Одночасно у ООН, в тому числі особисто від імені Генсеку ООН Гутьєрреша, засудили сам факт обстрілу Одеси, але побоялися сказати - хто саме це здійснив. А вже потім самі росіяни через своє міністерство так званої оборони сказали все, що треба - що це саме вони атакували Одесу, що начебто поцілили у судноремонтний завод та катер ВМС. І це при тому, що підписана з російського боку самим шойгу угода російською по білому каже, що ніхто не може атакувати портову інфраструктуру.

Згодом через замовні публікації у "Нью-Йорк-таймс" з посиланням на анонімних чиновників ООН публікувався інформаційний вкид про те, що коли під час атаки не постраждали саме зернові термінали у порту Одеси - то підписані угоди технічно не порушені. Втім, навіть у самій ООН вистачило яєць визнати, що офіційна точка зору ООН так не вважає. 

Тому подальші події варті нашої уваги. 

Уряд України та інші суто інфраструктурні установи продовжили підготовку до виконання "зернових" угод. І не лише України. 

Спочатку 27 липня Туреччина перевела два своїх досить сучасні фрегати до Чорного моря - це "Фатіх" та "Йилдирим" класу "МЕКО-ІІ", які я раніше неодноразово фотографував та відвідував у якості гостя у Одесі. Наступного дня стали відомі маршрути для конвоїв з балкерами з портів Одеси та Чорноморська. І, скоріш за все, ці два турецькі фрегати повинні гарантувати безпеку руху конвоїв по цих маршрутах - щоб жоден російський корабель, літак чи ще щось не наважились атакувати нейтральні торгівельні судна, як це росіяни робили у останні дні лютого на зовнішньому рейді порту Одеси.

І саме тому 29 липня до порту Чорноморськ прибула делегація послів в Україні всіх країн "великої сімки". Дипломати хочуть особисто гарантувати безпеку відновлення судноплавства з українських портів.

Мало того, сьогодні, 29 пипня, до порту Чорноморсько приїхав і президент України Володимир Зеленський. За його словами, цитую, "Ми готові до експорту українського зерна. Чекаємо сигналів від наших партнерів щодо початку транспортування. Для нас важливо залишатися гарантом світової харчової безпеки. Поки хтось, блокуючи Чорне море, забирає життя в інших держав, ми даємо їм змогу вижити.", 

Також міністр інфраструктури Олександр Кубраков зауважив, що на сьогодні в портах знаходиться 17 суден з майже 600 тисяч тонн вантажів. З них 16 суден з українським зерном загальною тонажністю близько 580 000 тонн, що найближчим часом вийдуть до портів призначення.

А тому давайте подивимось. Якщо хоча б два-три судна з зерном вийдуть з наших портів та дойдуть до Стамбулу без перешкод - то угоди спрацювали. Якщо ні - то тоді ми розуміємо, хто саме проти того, щоб запобігти світовій продовольчій кризі. І цей "хто" - росія.

"

  

comments powered by HyperComments