За час війни через Одеську область експортували лише 1 мільон тон зерна

Пятница , 13 мая 2022, 14:53
Через морську блокаду внаслідок військової агресії Росії експорт зерна з Одещини упродовж березня-квітня скоротився до 1 млн тонн. Про це заявила директор департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської обласної військової адміністрації Алла Стоянова.
За час війни через Одеську область експортували лише 1 мільон тон зерна

"За 2022 рік через російську блокаду морських портів Одеська область не може експортувати зерно в повному обсязі. Якщо у березні ми експортували 200 тис. тонн зерна, то у квітні вдалося зрушити кризову ситуацію. Наразі експортовано з використанням залізниці, автошляхів і теплоходів Українського Дунайського пароплавства більше 1 млн тонн”, — зазначила Стоянова.

Вона висловила сподівання, що до кінця травня буде досягнуто показника у 1,5 млн тонн зерна.

Водночас Стоянова запевнила жителів регіону, що запасів базового продовольства в Україні й безпосередньо в області вистачить для харчування населення протягом кількох років, оскільки торік одеські аграрії зібрали рекордний урожай пшениці та ячменю — понад 5 млн тонн. Цього обсягу зерна, акцентувала вона, достатньо як для забезпечення потреб власного ринку виробництва борошна і виготовлення хлібобулочних виробів, так і для експорту зернової продукції традиційним зарубіжним споживачам — країнам Північної Африки, Близького Сходу, Південної та Південно-Східної Азії та Європи.

За словами директора департаменту, більшість зерна минулорічного врожаю планували експортувати, що на тлі зростання світових цін на продовольство мало суттєво підвищити доходи аграрної галузі і вплинути на обсяг регіонального ВВП.

comments powered by HyperComments