НАТО закликають ввести систему конвоїв у Чорному морі

Понедельник , 25 апреля 2022, 17:03
Найбільша у світі крюїнгова компания V.Group закликає НАТО забезпечити супровід торгівельних суден у Чорному морі, тобто вперше з часів Другої Світової війни запровадити систему конвоїв.
НАТО закликають ввести систему конвоїв у Чорному морі

Голова правління найбільшого у світі суднового менеджера V.Group Рене Кофод-Олсен закликав НАТО забезпечити морський супровід комерційних суден, що проходять Чорне море. Про це пише Financial Times.

Кофод-Олсен зазначив, що альянс повинен втрутитися, щоб забезпечити можливість торгівлі в регіоні, який має важливе значення для продовольчої безпеки світу: "Ми завжди повинні вимагати, щоб наші клієнти були захищені у світових водах. Я певен, що НАТО та інші мають грати в рамках безпеки торговельного флоту”, — наголосив він.

V.Group обслуговує судновласників у всьому світі, пропонуючи послуги понад 46 тис. моряків. V.Group — найбільша у світі крюїнгова компанія: кількість моряків — 46 тис. осіб, кількість офісів — 60 у 30 країнах світу. Група раніше називалася V.Ships і була заснована в 1984 році, відокремившись від судноплавно-інвестиційної групи Vlasov, що базується в Монако. Сьогодні V.Group включає кілька бізнес-підрозділів і управляє практично всіма типами суден: суховантажами, танкерами, круїзними лайнерами, яхтами, а також офшорними суднами.  "Війна в Україні зробила північну третину Чорного моря небезпечною для судноплавства. Українські порти залишаються блокованими ВМС РФ. Ситуація, що склалася, зупинила постачання зерна та добрив із Чорного та Азовського морів, що мають велике значення для світової продовольчої безпеки."  - вважають у компанії.

Наразі 84 судна, укомплектовані приблизно 500 моряками, заблоковані біля берегів України, тоді як мінімум 10 були пошкоджені снарядами або мінами, за даними ІМО. Але у НАТО згадали, що не розглядають морську місію для супроводу чорноморських суден — міжнародні актори дуже обережно втягуються в потенційне протистояння з Росією.

"Військово-морська присутність Росії в Чорному морі порушила морську торгівлю навіть раніше, ніж РФ почала війну в Україні. НАТО не повинно розглядати морську місію для супроводу кораблів у Чорному морі, однак союзники по НАТО, які мають прибережні кордони — Болгарія, Румунія та Туреччина — розгорнули кораблі для пошуку та нейтралізації будь-яких мін, які можуть бути в цьому просторі”, — зазначили в НАТО у відповідь на заклик Кофода-Олсена.

Як відомо, будь-яка морська місія, яка виконується союзними кораблями під прапором НАТО, потребує згоди всіх 30 членів альянсу. Заздалегідь узгоджені військово-морські місії НАТО включали операції із боротьби з піратством біля Африканського Рогу та проведення антитерористичних операцій у Середземному морі.

Прохання Кофода-Олсена про супровід з’явилося, коли переговори в рамках IMO щодо створення «блакитного морського простору», очищеного від мін, для захищеного проходу суден-постачальників товарів, зайшли в глухий кут.

Україна наполягає на тому, що очищення від мін вод Чорного моря може відбутися лише за умови припинення вогню та відведення російських кораблів на період перемир’я.

comments powered by HyperComments