Румунія сприяє українському судноплавству

Пятница , 15 апреля 2022, 17:37
Румунія, наскільки це можливо, намагається замінити заблоковані українські порти "Великої Одеси" та надає сприяння торгівельним суднам під прапором України.
Румунія сприяє українському судноплавству

Судна під українським прапором мають пріоритетний доступ до румунських портів і звільнені від оплати портових послуг. Про це 12 квітня повідомив міністр транспорту Румунії Сорін Гріндяну в ході відеоконференції з єврокомісаром з транспорту Адіною Валеан на суміній відеоконференції з керівницством міністерства інфраструктури України та профільним міністерством Молдови, передає видання News.ro.

Зокрема, Румунія може тимчасово взяти на себе морське перевантаження контейнерних вантажів з українських портів, які зараз є заблокованими - це Одеса, Чорноморськ та Южний. "Товари, призначені для України, особливо контейнери, приймаються та вивантажуються в наших портах. Для їх подальшого траснпортування існує контейнерна лінія на маршруті Констанца—Джурджулешти (Молдова)”, — повідомив Гріндяну.

За його словами, з початку російського вторгнення в Україну румунська портова, залізнична, автомобільна та повітряна інфраструктура забезпечувала життєво важливі транспортні шляхи для транзиту необхідних товарів і сировини до України й Молдови та з них.

Однак, більш активному вантажообігу між Україною та Румунією заважає відсутність залізничного сполучення Румунії з півднем України. У двох державах різна колія. При цьому колія 1520 мм, яка заходить до румунского портового міста Галац на Дунаї через український порт Рені в Одеській області зараз має сполучення з іншими регіонами України аж через Могилів-Подільский у Вінницькій області. Допомогти могло б відновлення розібраної 1997 року ділянки залізниці Басарабяска - Березине в Одеській області - але сподіватись на це можна буде лише після війни.

comments powered by HyperComments