Коли в Одесі відновлять рух трамваїв на Великий Фонтан і Дачу Ковалевського (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Вторник , 21 февраля 2023, 19:28
Ми побачили, що відбувається в Одесі з лініями трамваю на Великому Фонтані в районі 16-ї станції та по вулиці Дача Ковалевського з унікальним одноколійним маршрутом №19.
Коли в Одесі відновлять рух трамваїв на Великий Фонтан і Дачу Ковалевського (ВІДЕО)

21 лютого до мене дійшли чутки про, начебто, повний демонтаж лінії трамвая по маршруту №19. Це унікальна для Одеси одноколійна лінія по вулиці Дача Ковалевського від 16-ї станції Великого Фонтану до меморіалу 411-ї берегової батареї. Вона збереглася майже такою, якою була ще за часів російської імперії, коли в Одесі як раз збудували трамвай.

Отже, я прогулявся цією лінією від 16-ї станції і до 411-ї  батареї та побачив все, як там є.

Сама лінія 19-го трамваю, що не діє ще з травня 2020 року, ціла. Розбирати її ніхто не планує і не збирається. Тому не віримо чуткам. Але сама лінія у досить жалюгідному стані. Колія захаращена грунтом, багнюкою, подекуди завалена будівельним сміттям - але все це при бажанні за кілька днів розчищується. Всі три мости, по яким йшов трамвай, цілі - хоча один з них, найстаріший над Рибачою Балкою біля 16-ї Фонтану, потребує серйозного ремонту. Контактна мережа на ділянці від 16-ї Фонтану до вулиці Довгої тимчасово знята - щоб її не вкрали. Змонтувати контактну мережу заново - також справа одного-двох днів.

На самій 16-й станції завершується будівництво нового розворотного кільця для трамваїв. Тут справа у тому, що ще з травня 2020 року за рахунок забудовника (16 млн. грн.), який добудовує закинуту ще з 2008 р. багатоповерхівку, відбувається реконструкція трамвайного кільця. Замість старого, яке частково розташовувалося між двома будинками житлового комплексу, будують нове - яке повністю охоплює весь комплекс. 

Рух трамваїв маршруту №18 частково відновили наприкінці весни 2021 року за тимчасовою схемою - з розворотом по "трикутнику", з маневрами заднім ходом. Потім на початку війни рух 18-го трамваю і взагалі трамваїв на Фонтан на певний час припинився взагалі, а відновили згодом лише більш короткий маршрут №17, який ходить лише до 11-ї станції. Зараз на новому кільці вже повністю змонтовані колії та більшість контактної мережі.

Тому слід чекати, що досить скоро, вже навесні 2023 року, рух трамваїв на Великий Фонтан відновиться. Спочатку - по маршруту №18 від Куликова Поля до 16-ї станції. А за кілька днів після цього - і по маршруту №19 від 16-ї станції до 411-ї батареї по Дачі Ковалевського.

comments powered by HyperComments