Завтра - "Калина" в Одеській Філармонії

Понедельник , 20 апреля 2015, 18:06
Ансамбль “Калина” – це справжній феєрверк жанрового симбіозу: музики, танцю, співу, живопису. Досконало мальовничі, чіткі за своєю музично-хореографічною формою сценічні картини, в яких народний танець поєднується з сучасною лексикою прикрашають скарбницю української сьогоденної культури. Сьогодні « Калина» об’єднує в собі різні напрямки музичної творчості, опікується спільним квітучим деревом, де квіти і плоди різні, а корені спільні. Академічну гілку цього спільного дерева презентує ансамбль солістів «Благовість» , естрадно-популярну – гурт «Козацькі забави».
Завтра - "Калина" в Одеській Філармонії

Український фольклорно-етнографічний ансамбль “Калина” був створений у 1981 році. Метою ансамблю була популяризація та відтворення традиційних обрядів, збереження музичної, вокальної та хореографічної та хореографічної спадщини української народної культури.

На конкурсній основі до роботи у ансамблі “Калина” були запрошені талановиті виконавці різних жанрів – здебільшого випускники вищих та середніх спеціальних учбових закладів.

З травня 1981 року почався репетиційний період над концертною програмою “Золоте перевесло”, яка презентувала обряди календарного та сімейного циклів: “Весняний”, “Обжинки”, “Весілля”, “Різдво”. Ця програма була насичена цікавими, подекуди рідкісними самобутніми музичними та вокальними матеріалами, вперше введеними у концертний обіг Ансамблем “Калина”.

Друга програма колективу була створена на основі музичного фольклору етнографічних районів “Полісся”. Поліські обрядові дійства, непересічний музичний співочий колорит в поєднанні з
хореографічними перлинами поліського краю дозволили постановникові програми Рафаїлу Малиновському створити яскраву виставу.

В подальшому колектив працював над освоєнням фольклорного простору багатьох регіонів України – від Західних земель – гуцульські, лемківські та буковинські мотиви стали основою постановок багатьох танцювальних композицій Валерія Дебелого до центральних та східних регіонів України – гопак, “козацькі забави” тощо прикрашали програму ансамблю “Калина”.

Колектив Ансамблю “Калина” гастролює по Україні та за її межами. Мистецьку майстерність виконавців було відзначено неодноразово на численних конкурсах.

В пошуках творчої єдності народились вистави – у 2001 р. – ярмаркове дійство «Боричів тік», у 2004 р. – фольк-шоу-опера-гопак «Карась та Султан», у 2005 р. – народна драма «Чарівниця», у 2006 р. - балет-фольк-містерія «Обранець сонця», в 2007 р. – народний мюзикл «Колода», в 2008 р. – опера «На Русалчин Великдень», в 2009 року – програма «Козацька вольниця». У 2004 р.  колективові Ансамблю «Калина» було присвоєно високе звання  «Академічний».

Нині колектив очолюють відомі фахівці -  головний диригент – Сергій Дідок , заступник директора з творчих питань – заслужений діяч мистецтв України Андрій Верес. Художній керівник Ансамблю “Калина” – заслужений діяч мистецтв України Валерій Дебелий.

Замовити квитки можна на сайті Biletovo.ua