Ушкоджений розвідувальний корабель росіяни змогли на буксирі привести до Севастополя (ФОТО, ВІДЕО)

Суббота, 27 мая 2023, 12:07
Росіянам все ж вдалося відбуксирувати пошкоджений після вдалої атаки дронів розвідувальний корабель "Іван Хурс" до Севастополя і почати його ремонт. Аналізуємо всі події та наслідки цього удару по російському флоту.
Ушкоджений розвідувальний корабель росіяни змогли на буксирі привести до Севастополя (ФОТО, ВІДЕО)

Після вдалої атаки морських дронів на розвідувальний корабель чорноморського флоту росії "Іван Хурс" вранці 24 травня його на буксирі довели до Севастополя.

Судячи з космічних знімків, зроблених о 12:18 26 травня, "Іван Хурс" вже був у Севастополі і на ньому розпочали ремонтні роботи. Корабель стояв ошвартованим кормою до берега у Південній бухті. 

Навіть на супутниковому знімку видно, що корабель отримав крін - але на правий борт, хоча уражено його було у лівий борт у кормовій частині. Це можна пояснити особливостями боротьби за живучість корабля та тим, що за рахунок контрзатоплення було створено штучний крін на правий борт, щоб якомога вище підняти над водою пробоїну по лівому борту, яка знаходиться приблизно на рівні ватерлінії. Також по лівому борту від корабля можна побачити певні елементи поки що незрозумілого призначення, які можуть бути, наприклад, невеликими понтонами чи човнами, з яких проводиться огляд пошкоджень і ремонтні роботи.

Для порівняння також наведено знімок від 24 квітня, де "Іван Хурс" стояв на тому ж місці - без кріну.

Нагадаю, удар по розвідувальному кораблю "Іван Хурс" здійснили морські дрони у досить великій кількості - від 3 до 5, у Чорному морі, приблизно за 140 кілометрів від Босфору вранці 24 травня. "Іван Хурс", який має штатно декілька крупнокаліберних кулеметів та якусь іншу легку зброю, відстрілювався та знищив, як мінімум, один морський дрон. Але один з дронів зміг наблизитися до нього - наздогнав з корми по лівому борту та врізався у кормову частину корабля по лівому борту, де і розірвався. Момент ураження видно на відео, яке було передане з іншого дрону, що в цей час знаходився позаду корабля за його правим бортом.

Росіяни стверджували, що "Іван Хурс" виконував завдання по контролю газопроводів на дні Чорного моря. Після удару вони спочатку заявляли, що знищили всі дрони, а корабель ушкоджень не отримав. Після оприлюдення ж відео з дронів, де видно ураження "Івана Хурса" росіяни спробували закинути фейкову інформацію про те, що корабель, начебто неушкоджений, заходить до Севастополя, ілюструючи це старим відео 2021 року з самим "Іваном Хурсом" у Босфорі та фото якогось з тральщиків. 

Факт є фактом - один з новітніх російських військових кораблів уражений морським дроном. І це перша в історії успішна атака військового корабля у відкритому морі, де він міг активно маневрувати, ухилятися від дронів - а не в закритих акваторіях на рейдах баз чи у прибережних районах. Хоча цей корабель і мав дуже незначне озброєння, проте він має велику цінність для росіян як мобільна морська платформа радіоелектронної розвідки та боротьби. Окрім того, росіян поставили перед фактом, що їх кораблі тепер під загрозою ударів морськими дронами у будь-якому місці Чорного моря - а я вже пару місяців тому казав про наявність у України морських дронів з дальністю до 1000 км.

comments powered by HyperComments