Декан истфака Одесского университета о конфликте преподавателя со студентом

Понедельник , 23 марта 2015, 12:16
Декан исторического факультета Одесского университета Вячеслав Кушнир опубликовал официальное заявление по поводу ситуации с увольнением преподавателя факультета Юрия Шахина и связанного с этим скандала.
Декан истфака Одесского университета о конфликте преподавателя со студентом

Вячесла Кушнир считает, что действия Юрия Шахина, ударившего студента и уволившегося после этого, выходят за рамки профессиональной этики и попадают под действие действующего законодательства. Вместе с тем декан уверен, что студенты и преподаватели исторического факультета обладают глубокими знаниями и способны на высоком уровне анализировать текущую политическую ситуацию, и от этого факультет уйти не может, несмотря на заявленную аполитичность учебного заведения, учебного и научного процессов. Наличие же идеологических разногласий между различными группами студентов, преподавателей Кушнир считает нормальным явлением, но при этом отмечает, что идеологический конфликт возник на факультете достаточно давно. При этом начавшаяся в Одессе с истфака "люстрационная проверка" лишь случайно, по словам Кушнира, совпадает со случившимся инцидентом.

Южный Курьер публикует комментарий Вячеслава Кушнира полностью.

В останні дні отримав чимало телефонних дзвінків з проханням роз’яснення прикрого інциденту на факультеті. Ніякого бажання коментувати малоприємне, але, як сказала мені тележурналіст ТВ 1+1, не на користь буде, якщо без вашого коментаря ми несвідомо спотворимо інформацію. І дійсно, хоча я дуже рідко заглядаю у соцмережі і практично ними не користуюся, все ж спробую дати деякі пояснення для більш об’єктивного розуміння ситуації, яка привернула увагу громадськості.

Коментарі різні, як і дописувачі – викладачі, студенти і випускники. Цікава статистика учасників обговорення. Вона варта уваги, її слід зберегти, бо це джерело, потреба в якому, переконаний, виникне у найближчому майбутньому. Бо всі ми є учасниками історичного процесу в контексті якого є Одеса і Одещина, студентство Одеси і історичний факультет зокрема. І сьогоднішні події за 10-15 років будуть відкориговані, переглянуті, переоцінені, можливо і кардинально. Тому, не скажу нічого нового, крім того, що, як завжди, історія і час розставлять акценти і крапки над «і».

Якось поза увагою залишилося запитання, а власне чому це сталося саме на історичному факультеті? Відповідь потрібно розділити на дві частини – етичну і іншу (за бажанням – політичну, ідеологічну тощо). З точки зору професійної етики викладач здійснив по відношенню до студента дію, яка підпадає під застосування статті чинного законодавства. Але на слуху зовсім інші мотиви – політичні. Дійсно, студенти-історики як і викладачі, володіючи достатньо глибокими знаннями, здатні до детального аналізу соціальних, політичних подій і відповідної реакції. Але ми завжди дотримувались правила не запрошувати на факультет політиків, неодноразово наголошували про недоцільність проведення політичних акцій тощо. Разом з тим усвідомлюємо, що студентська молодь не може і не має стояти осторонь політичних процесів, а має бути (але за межами факультету) їх активним учасником, адже вона майбутнє країни. Цього ми досягли. Однак нам не вдалось уникнути суб’єктивних коментарів викладачів, що в принципі не реально, адже викладання історичних дисциплін допускає коментування, які можуть бути глибоко суб’єктивними, враховуючи ще й природну сутність людини, попри політичну заангажованість. І такі коментування були, і є.

Але сьогодні ХХІ століття, студенти народжені в Україні, і переважна більшість із них є патріотами України, їх приваблюють європейські цінності, які вони розділяють. Вони не розуміють чому сепаратистські ідеї, які реалізуються країною, офіційно визнаною агресором, чи ідеї «русского мира» як інструмента агресії, пропагують відкрито чи приховано деякі викладачі, прізвища яких студенти називають. І ми акцентували увагу на цій проблемі на вчених радах факультету. Я знаю, що була і є група студентів, хоча і набагато менша, але дотримується інших поглядів. Це також їхнє право. Процес такого позиціонування викладачів і студентів розпочався ще в 90-х роках. Склалася ситуація прихованого конфлікту прибічників різних цивілізаційних цінностей як на рівні викладачів, так і на рівні студентів. У 2014 році на тлі подій на Сході країни він загострився. Крім інших, стався випадок, коли два викладачі відмовилися приймати іспит у студента (відмінника, стипендіата М.Грушевського (двічі), ректора університету, акад. Кураса І.Ф.), який, як відомо, є їхнім активним ідеологічним опонентом. Випадок, який мав мати адміністративні наслідки, але не мав (визнаю, проявив слабкість), переріс у розуміння вседозволеності, нестриманості і, зрештою, закінчився ганебним вчинком викладача. Юрій Володимирович у цій ситуації прийняв рішення. Прикрий епізод не позначився на роботі факультету і колектив не стоїть на порозі репресій на кшталт 1937 року, як декому ввижається, чи навіть хочеться. Це в принципі неможливе в нашому університеті. Натомість це урок для всіх нас і застереження від можливих необдуманих кроків.

P.S. Проведене в п’ятницю членами обласної люстраційної комісії анкетування студентів, не більше, ніж співпадіння, і ніякого відношення до теми не має.