Як ЗСУ відбивають атаки дронів на Одесу та наступають на півдні: оперативна інформація 5 жовтня (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Среда, 5 октября 2022, 12:45
Що відбувається в Одесі, про атаки дронів на Одесу та Білу Церкву, як армія України наступає на півдні та інших напрямках, ситуація у Чорному морі та зовнішньополітичне становище. Головні події 5 жовтня, вже 224-го дня Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників.
Як ЗСУ відбивають атаки дронів на Одесу та наступають на півдні: оперативна інформація 5 жовтня (ВІДЕО)

Розпочнемо, традиційно, з ситуації в Одесі та Одеській області. За минулу добу в Одеській області було багато повітряних тривог, в тому числі три - за минулу ніч. Під час однієї з повітряних тривог вчора вдень над Одесою збили російський дрон-камікадзе, ту саму балалайку іранського виробництва.

Під час оцих нічних повітряних тривог південні райони України також були атаковані безпілотниками. Можливо, частина з них летіли у напрямку Одеси. Та не долетіли - бо аж 6 таких балалайок збили. Однак ще декілька таких дронів долетіли аж до Білої Церкви, де є руйнування внаслідок влучення.

Загалом за останню добу, за даними Генштабу, росіяни завдали 9 ракетних та 6 авіаційних ударів, здійснили понад 56 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по українським містам і селам.

Ось, що відбувається зараз на фронтах, дивимося на карту.

Саме зараз відбувається великий наступ ЗСУ у Херсонській області, ми бачимо тут динаміку лінії фронту від 1 вересня та до 5 жовтня. За останню добу звільнено, закріплено і відновлено державний прапор України в Любимівці, Хрещенівці, Золотій Балці, Біляївці, Українці, Великій і Малій Олександрівках, а також в Давидовому Броді Бериславського району, про що повідомив Генштаб. Також вже звільнено Снігурівку. На різних ділянках фронту вдалось заглибитись від 10 до 20 км. За повідомленнями самих росіян, їх фронт тут просто рухнув, а вони тепер ставлять собі задачу просто утриматися по лінії від Херсона до Каховської ГЕС. Та це малоймовірно в умовах блокади всього угруповання російських військ на правому березі Дніпра. Чекаємо прапор України над Херсоном.

На східному фронті ми також можемо побачити події на фронті від 1 вересня і до 5 жовтня. Видно декілька хвиль динамічного та швидкого наступу ЗСУ, коли було звільнено спочатку Балаклію, потім Куп'янськ та Ізюм, оточено та знищено ворога у Лимані. Також ЗСУ повільно наближаються з заходу до Лисичанська та створюють загрозу охоплення росіян у Лисичанську і Северодонецьку з півночі. Одночасно спроби наступальних дій росіян у Донецькій області скорочуються.

Загалом росіяни встигли мобілізувати за два тижні біля 200 тисяч чоловік, значна їх частина без жодної підготовки та злагодження частин була кинута на фронт та знищена. Темпи набору мобілізованих до російської армії та поповнення ними фронтових частин поступаються темпам наступу ЗСУ та перемелення окупаційних військ. А це означає поступовий відступ росіян та втрату ними боєздатності. Що і відбувається вже у третій раз за останні півтора місяці, коли росіяни хаотично тікають, кидаючи досить справну техніку. Так звана "друга армія світу" закінчується.

У Чорному морі ситуація без змін порівняно з вчорашнім днем. Оперативне з'єднання чорноморського флоту росії налічує 9 бойових одиниць, серед яких є 5 ракетних кораблів - три надводних та два підводних човни загалом з 32 ракетами "Калібр", пару десантних кораблів. Ще до 6 кораблів та катерів контролюють судноплавство в Азовському морі та Керченській протоці.

Судноплавство "зерновим коридором" продовжується. На вечір 4 жовтня з морських портів Одеської області загалом вийшли в море 261 судна, на яких експортували більш як 6 мільйонів тон української аграрної продукції. Сьогодні, 5 жовтня в море виходить ще 6 суден, на яких навантажено 115 тисяч тон вантажів. Таким чином, загальний обсяг експорту по "зерновій ініціативі" вже перевищує 6,2 мільйони тон.

Президент України затвердив указом рішення РНБО про неможливість переговорів з путіним, а також видав указ про визнання юридично нікчемними указів путіна про анексію українських територій і всіх актів, що з них випливають. Це означає, що фактично Україна більше не визнає легітимність путінського режиму на росії. Розмовляти там немає з ким та немає про що, окрім безумовної капітуляції росії.

А для закріплення цього США у рамках ленд-лізу та розширеної віійськової допомоги оприлюднили інформацію про новий пакет військових поставок на 625 млн. доларів. В нього увійшли, зокрема, 4 установки HIMARS, 16 гармат калібру 155 мм, 16 легких гаубиць калібру 105 мм, 75 тисяч звичайних та 500 високоточних снарядів калібру 155 мм, різноманітні протитанкові засоби, міни, патрони та спорядження. Загалом США надали військової допомоги на 16,8 мільярда доларів за час війни. На території України будуються заводи з виробництва боєприпасів стандарту НАТО.

Тим часом у Міноборони США не зафіксували переміщень російської ядерної зброї та якоїсь реальної підготовки до її застосування. Це важливо.

До речі, вчора генсек НАТО Йєнс Столтенберг офіційно отримав заявку України на вступ до Альянсу. Наступним етапом процедури має стати обговорення заявки з усіма країнами-членами НАТО. Нагадаю, Україна офіційно подала заявку на вступ до НАТО 30 вересня - в той же день, коли росія почала анексію окупованих українських областей. На даний момент вступ України до НАТО підтримали вже 12 країн - США, Канада, Німеччина та ще 9 країн Східної Європи.

Ну а що там путін? А путін підписав документи про ратифікацію так званих "договорів" про анексію окупованих територій України. Реальна ж ситуація для путіна так, що ратифікуй, не ратифікуй - все одно він отримає самі знаєте що. 

comments powered by HyperComments