Оперативна ситуація в Одесі та Криму 16 серпня (ВІДЕО)

Александр Вельможко  |  Вторник, 16 августа 2022, 20:58
Аналізуємо головні новини 16 серпня - що відбувається в Одесі та Одеській області, на фронтах і на морі. І найцікавіше за сьогодні - таки з Криму. Там бавовна.
Оперативна ситуація в Одесі та Криму 16 серпня (ВІДЕО)

Одесу та Одеську область станом на 16 серпня ворог не обстрілює. Це добре. Але всю минулу добу росіяни надокучали одеситам постійними повітряними тривогами.

Головне - у нашому відеосюжеті.

Але лихо таки накрило Одесу - стихійне лихо у вигляді сильної зливи, що спричинила затоплення у деяких районах міста - наприклад, на Пересипу, вулиці Балківській і не лише там. Втім, вода швидко пішла у зливну каналізацію.

З портів Одеської області сьогодні вийшли в море відразу 5 торгівельних суден, які везуть 110 тисяч тон зерна. Два з Півленного та три з Чорноморська - це поки що найбільший за кількістю конвой, який вийшов з наших портів протягом серпня, вже сьомий, до речі. Одночасно ще шість суден прямують до портів "Великої Одеси".

На морі, порівняно з вчорашнім днем, у складі російського оперативного з'єднання залишається на один ракетний корабель менше - всього дві одиниці. Британська ж розвідка, та сама MI6, остаточно знецінила російський флот. За їх висновками, єдине, що зараз спроможні росіяни на морі - це патрулювати у прямий видимості від берегів окупованого Криму та звідти стріляти ракетами. Можливості російського флоту поступово зменшувалися - спочатку коли був знищений крейсер "Москва", потім - коли їх погнали з заблокованого острова Зміїний Одеської області, а зараз вони ще й втратили авіаційну підтримку для флоту після успішного удару по авіабазі Саки. А присутність у морі певної кількості російських десантних кораблів не повиння лякати одеситів - тому що загрозу висадки морських десантів у районі Одеси та навіть проведення диверсійних амфібійних операцій на чорноморському узбережжі України повністю нейтралізовано. Втім, приблизно ті ж висновки ми тут і сами проводили ще з початку липня.

Якихось масштабних подій на фронтах не відбувається. Це - результат того, що наступальний потенціал російської армії вичерпаний, і росіяни не можуть спромогтися на масштабну операцію. Також це результат того, що система тилового забезпечення російської армії, особливо на південному фронті, просто знищена точними ударами по базам, складам, мостам, штабам та іншим важливим об'єктам.

І, починаючи від останніх днів, ЗСУ якимось чином почали успішно працювати ще й проти зовсім тилових баз росіян. Ми пам'ятаємо 9 серпня, коли було фактично знищено авіабазу Саки біля Євпаторії з величезним запасом авіаційних ракет.

А сьогодні, 16 серпня, росіяни зазнали у Криму відразу декілька прильотів великої та дуже великої бавовни.

Все почалося о 6:15 ранку, коли почало злітати у повітря все, що було на залізничній станції Азовська та складі боєприпасів фактично у центрі селищ Азовське та Майське. Тут протягом довгого часу росіяни накопичували боєприпаси та розвантажували військову техніку - можна побачити, що там було щонайменше 17 різних бронемашин, 10 0 САУ "Гвоздика", 7 САУ "Мста-С", 2 САУ "Піон", 3  РСЗВ БМ-21 "Град" та купа іншої техніки, а також ящики з боєприпасами просто неба - біля самої залізничної колії. Все це перетворилося на бавовну настільки сильно, що росіянам довелося евакуювати більш як дві тисячі людей та створити п'ятикилометрову закриту зону навколо знищено. Все продовжує горіти та детонувати досі.

Було на деякий час пошкоджено залізницю. Колію вже відремонтували, але всі пасажирські потяги у напрямку москви, петербургу, Смоленську та інших російських міст з Севастополя та Симферополя, які йдуть через Джанкой і далі на Керч - прибувають та відпраляються лише зі станції Владиславовка.

На росії офіційно вважають дану бавовну результатом диверсії, яку вчинили за допомогою дрона з гранатою.

Друга бавовна трапилася сьогодні ж на електропідстанції у Джанкої. Там дуже яскраво горів трансформатор, цьому передувало те, що росіяни називають "хлопком", нормальні люди - "вибухом", а жартівливо - "бавовною". 

А третя бавовна відбулася на військовому аеродромі у селищі Гвардійське, що на північних околицях Симферополя. Там після кількох "хлопків", ну, ви все зрозуміли, у повітря здійнявся густий чорний дим. До речі, ця авіабаза відома ще з часів Другої світової війни - як аеродром Сарабуз. 

Українське командування поки що офіційно ніяк не коментувалю всю цю кримську бавовну. Лише керівництво офісу президента України назвало з цього приводу дії ЗСУ "ювелірними", 

Ми вже знаємо, що на великих російських військових базах періодично щось трапляється. Згідно з російськими офіційними версіями, там постійно хтось палить цигарки у не призначених для цього місцях, або не дотримується техніки безпеки. Їм так краще пояснити, ніж визнати повну безпорадність своєї ППО, яка нездатна впоратися навіть з звичайним дроном.

Також ми можемо припустити, що туди могли досягнути українські ракети. Але які? Протикорабельні "Гарпун" та "Нептун" використовувати проти наземних об'єктів - це якось занадто. Можливо, що Україна вже має 300 кілометрові ракети для комплексів HIMARS та М270, передачу яких США офіційно анонсували, але сам факт передачі на офіційному рівні ще не проголошувався. Також цілком можливо, що Україна почала застосовувати у невеликих обсягах єдину виготовлену пускову установку комплексу "Гром", ракети до якого мають дальність 280 та 500 км в залежності від модифікації.

А тим часом США показали відправку транспортним літаком до України великої партії боєприпасів, серед яких є дещо цікаве. А це означає, що бавовни у росіян стане ще більше, а якість цієї бавовни буде постійним покращенням.

comments powered by HyperComments